DIJASPORA

Anes Jarebica u 37. godini postao bokserski nokauter

Uspješni ugostitelj sada i šampion u ringu

Bato ŠIŠIĆ

23.2.2017

Ovo je priča o jednom sasvim običnom, ali ipak neobičnom životu jednog Bosanca, koji je kao i većina njegovih vršnjaka sunarodnjaka svojevremeno u Njemačku došao kao izbjeglica. Riječ je o Anesu Jarebici iz Livna koji bez obzira na njegove, kako poslovne tako i sportske uspjehe, ne zaboravlja i kad god ima vremena “skokne” iz Offenbacha do Livna, pa onda malo i do Sarajeva.

jarebica-zastava

Uvijek pod zastavom BiH

Anes je u Offenbachu postao vlasnik jednog od najposjećenijih caffe barova u tom gradu koji je postalo i mjesto okupljanja pripadnika svih naroda i narodnosti s područja nekadašnje Jugoslavije, a koji danas žive i rade u Frankfurtu, Offenbachu, Hanau..

Bez obzira koliko uspješan bio u tom poslu, Anesa je uvijek pratila njegova druga velika ljubav, a to je sport. Anes se prvo “bacio” na loptu i fudbal, ali je vremenom shvatio da je samo boks taj koji ispunjava svaki dio njegovog bića.

detalj-sa-treninga

Naporni svakodnevni treninzi

I, bio je to pun pogotak. Mada je s ovim sportom počeo baviti u 37. godini, Anes iza sebe ima već dvije pobjede i to nokautom. Jednog je protivnika oborio u drugoj, a drugog u trećoj rundi i to u super teškoj kategoriji.

- Za mene su godine samo broj i ništa više. Ja se osjećam psihički i fizički jako mladim, istrajnim i borbenim. Moja želja je da postanem prvak Njemačke u super teškoj kategoriji i ništa mi više dalje od toga ne treba. Ali, iskreno govoreći, ako ovako nastavim, i s intezivnim trenizima siguran sam da ću doći do cilja. Koliko sam uporan i istrajan pokazuje i to, da sam u posljednjem meču kada sam protivnika nokautirao u trećoj rundi, deset dana prije meča imao povredu ruke, pa dobio temperaturu, ali “luda, tvrda i uporna bosanska glava” nije se htjela predati, pa sam pored svega toga ušao u ring i ubjedljivo pobjedio - ispričao nam je Jarebica.

anes-sa-sparing-partnerom-i-trenerom

Sa sparing partnerom i trenerom

Tokom našeg razgovora društvo nam je pravio i uspješni njemački biznismen Klaus Pulz koji zamolio da napišemo kako je Anes bh. nacionalni ponos u Njemačkoj, pravi predstavnik države iz koje dolazi, te da  je bokser koji u ringu nema strah.

Idol Anesa Jarebice je Muhammed Ali, za kojeg kaže da je neprevaziđen, a za Adnana Ćatića i Muamera Hukića kaže da su vrhunski bokseri sa znanjem i umijećem.

Jarebica je prije svoje prve borbe za samo osam sedmica smršao 24 kilograma.

anesovi-vjerni-fanovi

Vjerni fanovi

- Ja jednostavno želim sebi da dokažem da s 37 godina mogu i hoću da budem u samom vrhu. A, ono što je posebno interesantno, boks i svakodnevni  treninzi su me izvukli iz neke moje psihičke krize. Treniram svakodnevno, a jedan trening traje 90 minuta u  Challenge clubu u Offenbachu.  Moj trener Gerhardt Jaworowki  i sparing partner Valdet Ametaj zvani Vali su mi velika podrška i istinski kritičari, a imaju velike zasluge u svim mojim pobjedama - rekao nam je Anes Jarebica.

veliku-podrsku-ima-i-do-enada-licine

Podrška Enada Ličine

Anes ima veliku podršku i od poznatog boksera Enada Ličine kao i tehničkog direktora “Offenbach Kickers” Seada Mehića.

sead-mehic-i-anes-jarebica

Sa Seadom Mehićem

Naredni meč Jarebica ima u Offenbachu 18.marta. Nada se pobjedi, a i ovaj put na ovom imat će veliku podršku Bosanaca i Hercegovaca, a prije svega članova navijačke grupe Bosna Fanaticos, čiji je i sam član.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.