Smotra folklora u Švicarskoj: Uz igru i pjesma Ibre Bublina

B. Šišić
16.11.2017 13:58

Kulturno umjetničko društvo iz švicarskog grada Oberentfeldena 2.decembra 2017. godine ponovno organizira Internacionalnu smotru folklora.

Na ovoj, sada već tradicionalnoj folklorijadi, učešće će uzeti 17 folklornih sekcija iz Švicarske, Njemačke, a iz BiH dolazi “KUD “Bukinje” iz Tuzle i “Mladost” iz Kaknja, a iz Slovenije će doći KUD ”Behar” iz mjesta Koper.

Vrijedne švicarske sevdalije i ovaj će put pokazati svu njihovu srdačnu dobrodošlicu.

-Ovo je naša tradicionalna folklorijada na kojoj želimo prezentirati bh. kulturnu baštinu kroz igre i pjesme, ali prije svega da se lijepo družimo, da se međusobno povežemo, da pokažemo i dokažemo da “dijasporci” nisu izgubljeni za domovinu, već da propagiraju njenu svu ljepotu koju ima i njen značaj koji BiH ima za sve nas koji živimo vani. I ove godine na bini će biti naši prijatelji iz Palestine sa njihovim igrama, kao i naši prijatelji iz Albanije. Očekuje se dolazak i društava iz njemačkih gradova Hanau, Štuttgart, Gepingen. Iz BiH nam dolaze dva društva: jedno iz Tuzle, a drugo iz Kladnja, pa društvo iz Roterdama, Enschede, a tu su i društva iz Švicarske. Očekujemo veliku pojetu, a naše vrijedne sevdalije pobrinut će se da se svaki gost osjeća,kao svoj na svome. Tu večer Švicarska će biti Bosna i Hercegovina – kazala je za Avaz.ba predsjednica KUD “Sevdah” Sabina Rendić.

  • Foto: (Sabina Rendić sa suprugom)

U muzičkom dijelu programa nastupit će regionalna mlada muzička zvijezda Ibro Bublin. On je i prošle godine bio dio ove manifestacije. Uz njega pjevat će i Ado Adnan Ibrić, kao i Mustafa i Jarani te Hani.

Sve to snimat će nekoliko kamera bh.televizija, a dešavanja će pratiti na ovoj manifestaciji Dnevni avaz i Express.

-Svaki moj dolazak u Švicarsku je posebna priča. Srećan sam što sam i ove godine gost “Sevdaha” iz Oberentfeldena i što će i ove godine biti jedna veličanstvena kulturna i muzička noć - rekao nam Ibro Bublin.

Folklorijada će se održati u Mehrzweckhalle Zofingen, 02.12.2017. godine sa početkom u 16 sati.

NA VRH