DIJASPORA

BKUD “Ljiljan” iz Minhena svojim nastupima oduševljava posjetioce

Piše: Omer BOŠKAILO

19.11.2017

Posljednjih godina i ono malo klubova, udruženja, bh. zajednica koje su godinama egzistirale u Njemačkoj i s vremena na vrijeme pravile kojekakve zabavno-muzičke večeri za bh.dijasporu, prestaju raditi pa čak i egzistirati. 

Razloga tome ima svakako više, a jedan od njih je i nedostatak slobodnog vremena ljudi koji su vodili ova udruženja koja uistinu insistiraju na puno odricanja finansijskog, a pogotovo vremenskog. 


Korijeni i običaji

Jedan od svijetlih i rijetkih primjera je bez sumnje Bosansko kulturno-umjetničko društvo (BKUD) "Ljiljan" iz Minhena.

Iako egzistiraju samo dvije godine broj članova popeo se na preko stotinu i iz dana u dan se sve više povećava.

- Najvažnije je da ne zaborave običaje i korijene i da znaju kako se to nekad kod njihovih roditelja i prijatelja u Bosni i Hercegovini radilo, igralo, pjevalo, oblačilo - govori nam inicijator osnivanja prvi i aktuelni predsjednik Meho Sadiković.

Ovih stotinjak članova kluba razvrstani su po kategorijama, a ima ih od 6-23 godine, i to iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Treninzi se održavaju uglavnom u iznajmljenim prostorijama i to obično nedjeljom, mada pred nastupe ima i dodatnih.

Za vrlo kratko vrijeme oni stariji su uspjeli uz pomoć koreografa da savladaju zahtjevne koreografije s kojima smo su se već predstavljali na raznim manifestacijama u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, gdje su obično pobrali aplauze i simpatije publike.

- Trudimo se da na svakoj manifestaciji predstavimo običaje iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da ćemo uskoro imati još bogatiji repertoar koreografija i da ćemo početi više nastupati sa mlađim naraštajima - sa djecom koju sve više interesiraju ovi zahvati - mišljenja su podpredsjednici Belmin Rahmanović i Edina Dizdarević.

Poziv sa Ilidže

Koliko su njihovi nastupi upečatljivi i sadržajni najbolje govori podatak da su pozvani naredne godine da budu i gosti Ilidžanskog festivala.

Pored pomenutih predsjednika i potpredsjednika u Upravnom odboru "Ljiljana" su još i Nermina Talić, Zumreta Spahić, Edita Šilić i Hasib Mević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.