DIJASPORA

Osniva se tijelo za predstavljanje dijaspore u Njemačkoj

Avaz.ba

4.12.2017

U organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Generalnog konzulata BiH u Štutgartu, u subotu, 2. decembra 2017. godine, u prostorijama SV Bad Cannstat u Štutgartu održan je drugi sastanak za osnivanje „Reprezentativnog tijela iseljeništva BiH u Saveznoj Republici Njemačkoj“.

Cilj je, kako su istakli organizatori i domaćini, predstavnici vlasti iz BiH – jačati kapacitete organizacija u iseljeništvu i uspostaviti mehanizam za predstavljanje iseljeništva u zemljama prijema i u Bosni i Hercegovini.


Sastanku u Štutgartu prisustvovalo je više od 30 građana BiH, predstavnika bh. asocijacija iz Njemačke, nekoliko uspješnih privrednika iz BiH u SR Njemačkoj, predstavnika humanitarnih i vjerskih organizacija i pojedinaca, te predstavnici vlasti iz BiH: Predrag Jović, zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, Kemo Sarač, savjetnik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, Isma Stanić, šefica Odsjeka Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Tugomir Čuljak, savjetnik za dijasporu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Zvonko Mišković, generalni konzul i svi uposleni u GK BiH u Štutgartu, RuzmiraTihić-Kadrić, generalna konzulica BiH u Minhenu, Mitar Pavić i Almir Hasanović konzuli BiH u Frankfurtu, Zihnaida Sadiković, prvi sekretar u Ambasadi BiH u Berlinu i Alma Šunje, IOM BiH.

Predstavnici vlasti BiH su u Štutgartu, baš kao i na prvom sastanku u Minhenu, insistirali na nacionalnom ključu i tročlanom predsjedništvu budućeg tijela koje će predstavljati dijasporu BiH u SR Njemačkoj, o čemu su prisutni na sastanku imali različita mišljenja.


U vođenim diskusijama, većina prisutnih je bila protiv nametanja načina organizovanja i kriterija za izbor članova budućeg tijela, a mnogi su izražavali i nezadovoljstvo samim nazivom organizacije koja se osniva. Većini je smetao termin iseljeništvo, sa kojim se, kako su isticali, ne mogu poistovijetiti, jer mnogi od njih još uvijek imaju samo pasoše i mjesta prebivališta u BiH, a u Njemačku nisu došli svojom voljom, nego su protjerani ili su na to bili primorani iz drugih razloga.

Nađeno je kompromisno rješenje, te je, na prijedlog članova Saveza dopunskih škola BiH usvojena odluka da se umjesto predloženog imena „Reprezentativno tijelo iseljeništva BiH u Saveznoj Republici Njemačkoj“, isto zove „Reprezentativno tijelo dijaspore BiH u Saveznoj Republici Njemačkoj“.


Prema zaključcima sa sastanka, u narednih 90 dana, pri četiri DKP-a BiH u Njemačkoj (u Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Berlinu) bit će organizovani regionalni centri – tijela koja će biti sastavljena od sedam članova. Po dva Bošnjaka, dva Hrvata, dva Srbina i jednog predstavnika ostalih, a koje će izabrati predstavnici bh. asocijacija koje djeluju na istom području, na sastancima koje će organizovati Generalni konzulati BiH u Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu i Ambasada BiH u Berlinu.

Dosta pitanja odnosilo se i na pravni status buduće organizacije. Od toga, da li je to vladina ili nevladina organizacija, hoće li ista imati svoj ured i gdje i ko će finansirati njen rad.


Odgovore na ova pitanja od  inicijatora i nosilaca aktivnosti osnivanja „Reprezentativnog tijela iseljeništva BiH u Saveznoj Republici Njemačkoj“ (Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine) očekuju se do narednog sastanka koji će se održati u Frankfurtu ili Berlinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.