DIJASPORA

KUD „Sevdah“ u Švicarskoj njeguje bh. tradiciju: Igra i uz pjesmu Ibre Bublina

Bato Šišić

4.12.2017

Već peti put zaredom, svake godine u decembru, KUD „Sevdah“ iz švicarskog grada Oberentfeldena, organizira Internacionalnu folklorijadu. I ovaj put bilo je izuzetno veliko interesovanje, pa se tako prijavilo 17 folklornih sekcija iz Švicarske, Njemačke, Holandije, BiH i Slovenije.


Ibro Bublin: Pjevao u prepunoj dvorani. Ibro Bublin: Pjevao u prepunoj dvorani

Bublin i Iman Pašić. Bublin i Iman Pašić

Iz BiH ovaj put došle su folklorne sekcije KUD „Mladost“ iz Kladnja i KUD „Bukinje“ iz Tuzle, a iz Slovenije su došli članovi KUD „Behar“ iz Kopra.

Iz Holandije su bili članovi folklorne sekcije „BiHRO“ iz Roterdama. Pored njih kulturno-umjetničku baštinu BiH kroz igre i pjesmu predstavile su folklorne sekcije „Bosanski ljiljani“ iz Lucerna, „BiH“ iz njemačkog grada Hanau, iz njemačke su također došli „Mladi biseri“ iz Štuttgarta,KUD „Kolo Merak“ iz Göppingena, „Kula“ iz švicarskog grada Küssnacht, iz Basela „Bosna“, iz Berna „KUD „Safet Isović“, Albanska grupa „Šota“, a naravno pred više od 1.000 posjetilaca predstavili su se i domaćini kako folklornom sekcijom isto tako i dramskom sekcijom KUD „Sevdah“ iz Oberentfeldena.


Cvijeće od najmlađih obožavateljki. Cvijeće od najmlađih obožavateljki

KUD BiH, Hanau. KUD BiH, Hanau

U muzičkom dijelu programa učestvovali su popularni Ibro Bublin koji je kao i uvijek oduševio publiku, te mlado i staro podigao na noge, Almir Ibričić koji je došao iz Velike Kladuše, pa izvorna grupa „Mustafa i jarani“, a posebno zanimljiv nastup bio je mlade 16-godišnje Iman Pašić koja je došla za tu prigodu iz Sarajeva. Iman je inače učenica trećeg razreda gimnazije, kao i drugog razreda muzičke škole u Sarajevu, a došla je ispred “Utikus“, Udruženja za očuvanje bh. tradicije.


KUD "Biseri" iz Štuttgarta. KUD "Biseri" iz Štuttgarta

Sabina Rendić i Asim Mujalo. Sabina Rendić i Asim Mujalo

Posebno je bio srdačan susret između Iman i Ibre jer se poznaju iz škole, a Iman je publiku oduševila interpretirajući dvije sevdalinke „Mila majko šalji me na vodu“ i „Jutros mi je ruža procvjetala“.

Predsjednica KUD „Sevdah“ Sabina Rendić na kraju manifestacije, kratko nam je rekla:

-I ovaj put veliku zahvalnost dugujem mojim sevdalijama, kompletnim članovima društva KUD „Sevdah“ koji su „izgarali“ za ovu manifestaciju, da sve dobro funkcionira, da sve protekne bez problema i da svi, kako gosti isto tako posjetioci budu zadovoljni. Naša želja se i ostvarila, a već za slijedeću godinu planiramo novu folklorijadu koja će se održati 8. decembra 2018. godine.


Sabina Rendić i Ibro Bublin. Sabina Rendić i Ibro Bublin

Kako muški dio Sevdaha isto tako i žene dale su njihov kompletan doprinos, a to se moglo osjetiti u svakom uglu dvorane.

Osim domaćih bh.kulinarskih specijaliteta, mogla se popiti i prava domaća kafa, pojesti dobar domaći kolač, a nasmijani članovi „Sevdaha“ samo su jos više doprinjeli dobroj zabavi.


Anela Cerić i Admir Ibričić. Anela Cerić i Admir Ibričić

Zumra Cirić, Fadila Omerović i Amela Mešić. Zumra Cirić, Fadila Omerović i Amela Mešić

Mersiha, Zineta, Senada,Meliha i Jasmina. Mersiha, Zineta, Senada,Meliha i Jasmina

U švicarskom Zoffingenu te večeri bila je Bosna i Hercegovina u malom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.