KUD „Sevdah“ u Švicarskoj njeguje bh. tradiciju: Igra i uz pjesmu Ibre Bublina

Bato Šišić
04.12.2017 14:11

Već peti put zaredom, svake godine u decembru, KUD „Sevdah“ iz švicarskog grada Oberentfeldena, organizira Internacionalnu folklorijadu. I ovaj put bilo je izuzetno veliko interesovanje, pa se tako prijavilo 17 folklornih sekcija iz Švicarske, Njemačke, Holandije, BiH i Slovenije.

 • Ibro Bublin: Pjevao u prepunoj dvorani
  Ibro Bublin: Pjevao u prepunoj dvorani Foto: Ibro Bublin: Pjevao u prepunoj dvorani
 • Bublin i Iman Pašić
  Bublin i Iman Pašić Foto: Bublin i Iman Pašić

Iz BiH ovaj put došle su folklorne sekcije KUD „Mladost“ iz Kladnja i KUD „Bukinje“ iz Tuzle, a iz Slovenije su došli članovi KUD „Behar“ iz Kopra.

Iz Holandije su bili članovi folklorne sekcije „BiHRO“ iz Roterdama. Pored njih kulturno-umjetničku baštinu BiH kroz igre i pjesmu predstavile su folklorne sekcije „Bosanski ljiljani“ iz Lucerna, „BiH“ iz njemačkog grada Hanau, iz njemačke su također došli „Mladi biseri“ iz Štuttgarta,KUD „Kolo Merak“ iz Göppingena, „Kula“ iz švicarskog grada Küssnacht, iz Basela „Bosna“, iz Berna „KUD „Safet Isović“, Albanska grupa „Šota“, a naravno pred više od 1.000 posjetilaca predstavili su se i domaćini kako folklornom sekcijom isto tako i dramskom sekcijom KUD „Sevdah“ iz Oberentfeldena.

 • Cvijeće od najmlađih obožavateljki
  Cvijeće od najmlađih obožavateljki Foto: Cvijeće od najmlađih obožavateljki
 • KUD BiH, Hanau
  KUD BiH, Hanau Foto: KUD BiH, Hanau

U muzičkom dijelu programa učestvovali su popularni Ibro Bublin koji je kao i uvijek oduševio publiku, te mlado i staro podigao na noge, Almir Ibričić koji je došao iz Velike Kladuše, pa izvorna grupa „Mustafa i jarani“, a posebno zanimljiv nastup bio je mlade 16-godišnje Iman Pašić koja je došla za tu prigodu iz Sarajeva. Iman je inače učenica trećeg razreda gimnazije, kao i drugog razreda muzičke škole u Sarajevu, a došla je ispred “Utikus“, Udruženja za očuvanje bh. tradicije.

 • KUD "Biseri" iz Štuttgarta
  KUD "Biseri" iz Štuttgarta Foto: KUD "Biseri" iz Štuttgarta
 • Sabina Rendić i Asim Mujalo
  Sabina Rendić i Asim Mujalo Foto: Sabina Rendić i Asim Mujalo

Posebno je bio srdačan susret između Iman i Ibre jer se poznaju iz škole, a Iman je publiku oduševila interpretirajući dvije sevdalinke „Mila majko šalji me na vodu“ i „Jutros mi je ruža procvjetala“.

Predsjednica KUD „Sevdah“ Sabina Rendić na kraju manifestacije, kratko nam je rekla:

-I ovaj put veliku zahvalnost dugujem mojim sevdalijama, kompletnim članovima društva KUD „Sevdah“ koji su „izgarali“ za ovu manifestaciju, da sve dobro funkcionira, da sve protekne bez problema i da svi, kako gosti isto tako posjetioci budu zadovoljni. Naša želja se i ostvarila, a već za slijedeću godinu planiramo novu folklorijadu koja će se održati 8. decembra 2018. godine.

 • Sabina Rendić i Ibro Bublin
  Sabina Rendić i Ibro Bublin Foto: Sabina Rendić i Ibro Bublin

Kako muški dio Sevdaha isto tako i žene dale su njihov kompletan doprinos, a to se moglo osjetiti u svakom uglu dvorane.

Osim domaćih bh.kulinarskih specijaliteta, mogla se popiti i prava domaća kafa, pojesti dobar domaći kolač, a nasmijani članovi „Sevdaha“ samo su jos više doprinjeli dobroj zabavi.

 • Anela Cerić i Admir Ibričić
  Anela Cerić i Admir Ibričić Foto: Anela Cerić i Admir Ibričić
 • Zumra Cirić, Fadila Omerović i Amela Mešić
  Zumra Cirić, Fadila Omerović i Amela Mešić Foto: Zumra Cirić, Fadila Omerović i Amela Mešić
 • Mersiha, Zineta, Senada,Meliha i Jasmina
  Mersiha, Zineta, Senada,Meliha i Jasmina Foto: Mersiha, Zineta, Senada,Meliha i Jasmina

U švicarskom Zoffingenu te večeri bila je Bosna i Hercegovina u malom.

NA VRH