TRIBINA

Ambasador Makarević: Važno je da svi u dijaspori učestvuju u predstojećim izborima

B. ŠIŠIĆ

30.4.2018

Ja sam dio vas, dio dijaspore - naglasio je ambasador Nedim Makarević u uvodnim riječima izlaganja na tribini u Trondhejmu, navodeći da Bosna i Hercegovina ima u dijaspori oko 1,6 miliona građana te da se mora pokušati, onoliko koliko je moguće, pomoći BiH i demokratskim procesima u njoj.

Naglasio je da su rijetke zemlje u svijetu koje imaju tako veliki procent građana u dijaspori u odnosu na broj stanovnika.

- Potpuno smo svjesni da je taj potencijal od presudnog značaja za našu zemlju i stoga je vrlo bitno da uzmu učešće u predstojećim izborima. Prošlih izbora imali smo oko 30.000 glasača iz cijelog svijeta, što je poražavajuće. To moramo promijeniti – kazao je on.

Pohvalio je odličnu integraciju BiH u norveško društvo, ali i izrazio bojazan od asimilacije. Fokus tribine bio je inače na dijaspori i predstojećim glasačkim procesima.

Također je spomenut projekt na kojem se gradi aktivna mreža u koju žele uključiti svakog bh. patriotu da bi mogao dati svoj doprinos razvoju zemlje. Putem te mreže će država na određen način i u mogućoj mjeri brinuti o svojim građanima u dijaspori.

- Nakon rata mogli smo se uvjeriti da su naši građani u svijetu najbolji ambasadori naše kulture i tradicije - naglasio je ambasador Makarević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.