NJEMAČKA

Zahvaljujući Elviri Rahić, stotine dijasporaca su se registrirale za oktobarske izbore

B. Šišić

Bato Šišić

3.7.2018

Već 24 godine džemat iz njemačkog grada Dortmunda organizira teferič, a danas je to najveće i najmasovnije okupljanje Bošnjaka, Bosanaca i Hercegovaca i svih onih koji vole dobro druženje u dijaspori.

I ovaj put došlo je više od 6.000 posjetilaca. Bilo ih je ne samo iz Njemačke već i iz Holandije, Belgije, Luksemburga, Švicarske…


Menadžer Ado Karabeg sa suprugom i Hakalom

Prema riječima predsjednika džemata Ibrahima Ivojevića, ovaj teferič je prije njih vodio jedan jugoslovenski klub iz Dortmunda, a početkom agresije u BiH njegovu kompletnu organizaciju preuzeo je džemat.


Alija u društvu Elvire Rahić

Jedno je sigurno, ovo je već postala tradicija, a svi teferiči prije ovog i poslije ovog teferiča koji se organiziraju nemaju ni približnu posjetu.

U ove protekle 24 godine na ovom teferiču pjevala je skoro kompletna bh. estrada, a neki od njih i po dva puta.


Blizanci melisa i Melis s popularnom Elvirom

Ovaj put u muzičkom dijelu programa nastupali su Elvira Rahić, Nihad Fetić Hakala i Ibro Bublin. A, članovi folklorne sekcije KUD „Mladost“ učinili su da njihovim nastupom mnogobrojni posjetioci osjete dašak BiH kroz njihovu igru i pjesmu. Ovaj KUD već godinama uspješno vodi Emina Muratbegović-Hamidović.


Dva Zeničanin: Omer efendija i Hakala

Nizali su se na bini hitovi Elvire Rahić, Nihada Fetića Hakale i mladog i popularnog Ibre Bublina. S Ibrom je iz BiH došao njegov muzičar Nerko, a u Dortmundu ih je dočekao još jedan muzičar odnosno Haris koji je bio Nerkino pojačanje tokom Ibrinog nastupa.


Oni znaju kako se pravi posao: Elvira i Hakala

Popularni Zeničanin oduševio je svojim starim i novim hitovima. Brojni posjetioci željeli su fotografiju baš s njim. Zbog Hakale je maksuz došao Omer efendija Sarajlić, imam u džematu Dortmund ujedno i Hakalin sugrađanin odnosno Zeničanin.


Majka i dvije kćerke: Lijepo druženje

Elvira Rahić je osim njenog lijepog izgleda, velikim hitovima brojne posjetioce oduševila kada je pozvala sve Bosance i Hercegovce da se registriraju za oktobarsko glasanje u BiH.


Masovna registracija za oktobarske izbore

Taj dan prisutan je bio u Dortmundu i uposlenik GK BiH iz Minhena koji je nakon Elvirinog poziva posjetiocima imao prepune ruke posla. Naime, više stotina posjetilaca odmah je krenulo da se registrira za oktobarske izbore, pa je tako zahvaljujući Elviri Rahić bila masovna registracija glasača.

Na teferič je došao i menadžer Ado Karabeg sa suprugom koji se najviše družio s Hakalom.


Nerko s Ibrom Bublinom

S Elvirom su se upoznali sestra i brat blizanci, Melisa i Melis koji vode uspješan restoran u Dortmundu. Said, jedan od članova foklorne sekcije „Mladost“, družio se i fotografirao s Bublinom.


Said i Ibro: Dugogodišnji prijatelji


Više od 6.000 posjetilaca na najvećem teferiču

Bilo je ovo još jedno druženje za pamćenje u Dortmundu. Mnogi od njih će na godišnje odmore s ovog teferiča ponijeti samo lijepa sjećanja.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.