POZITIVNE PRIČE Prodavali su domaće pite, kolače i ćevape

U Njemačkoj organiziran „Fest nacija i nacionalnosti“: Posjetioci uživali u bosanskim specijalitetima

Vihorila se zastava BiH

B.Šišić

Vrijedne džematlije za grilom

Foto: B.Šišić


U njemačkom gradu Ofenbahu, po tradiciji i uvijek početkom septembra, organizira se „Fest nacija i nacionalnosti“, stranaca koji žive u tom gradu. 

I ovaj put ovaj festival je okupio veliki broj ljudi, a svoj štand, po tradiciji i već duži niz godina, imao je Bosanski kulturni centar Ofenbah. Ovaj BKC je jedno od najsložnijih udruženja u Njemačkoj, a tako su svoju cjelovitost i zajedništvo još jednom pokazali i dokazali na ovom festu.

Svako od njih je imao svoja zaduženja, međusobno su se pomagali, a njihov prodajni prostor bio je najposjećeniji. Osim tradicionalnih ćevapa, prodavali su domaće pite, kolače, a svi koji su to željeli mogli su da popiju pravu bosansku kafu skuhanu u džezvi i da je piju iz fildžana.

Među onima koji su probali bh. kulinarske specijalitete bio je i Tarik el-Vazir (Al-Wazir), ministar u pokrajini Hesen za privredu i energiju.

- Svake godine sam ovdje, divno je vidjeti različite nacije na jednom mjestu, uživati u njihovoj kulturi, a porodično sam svake godine ovdje i obavezno jedemo ćevape - rekao je ministar El-Vazir. 

Njegov domaćin iz BKC-a Ofenbah bio je Ismet Velagić.

Članovi folklorne i horske sekcije KUD-a „Sevdah“ iz Frankfurta bili su dio kulturno-umjetničkog programa. Među posjetiocima bila je i Sarajka Senka s djecom Marinom i Nikolom, a oni su uživali u domaćem bureku. Bio je tu i Rasim Mujanović sa sinom i kćerkom...

Vrijedne hanume BKC-a Ofenbah bile su zadužene za kolače, kafu i pite, a muški dio džematlija za roštilj i ćevape.

I ovaj put na ovom festu vihorila se zastava BiH, a sve zahvaljujući BKC-u Ofenbah.

NA VRH

Podijeli članak na