MANIFESTACIJA

Šesta internacionalna smotra folklora u švicarskom gradu Zofingenu

Organizatori su i ovaj put bili članovi Kulturno umjetničkog društva "Sevdah" iz švicarskog gradića Oberentfelden

Švicarska: Smotra folklora. Bato Šišić

Avaz.ba

5.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Više od 1.500 posjetilaca ispratilo je i ovogodišnju, šestu po redu, Internacionalnu smotru folklora u švicarskom gradu Zofingenu.

Organizatori su i ovaj put bili članovi Kulturno-umjetničkog društva "Sevdah" iz švicarskog gradića Oberentfelden.

Vrijedne sevdalije potrudile su se da se svaka folklorna sekcija, svaki član folklorista osjeća dobrodošao, a ponajviše su se potrudili oko udruženja žena koja su stigla iz Bosne i Hercegovine.

Tako su na ovu folklorijadu stigle žene Udruženja "Jagoda" iz Čelića, Udruženje žena "Humci", kao i Udruženje žena "Hrustovo". Vrijedne Bosanke sa sobom su u Švicarsku donijele domaće proizvode, od raznih džemova do domaćeg meda, kao i njihovih ruku dijelo, ispletene šalove, kape, a što je opet naišlo na veliku zainteresiranost posjetilaca. Na kraju je sve ono što su donijeli i ostalo u Švicarskoj, rasprodali su sve što su imali.

Na ovoj folklorijadi promociju knjige imao je i mladi Amir Šečić iz Srebrenice, čiji otac je stradao u ratu, a rođena majka ga ostavila kada je bio samo tri dana star. Knjiga "Teško da sam bio dijete" tu večer bila je najprodavaniji artikl,j er su mnogi posjetioci željeli da je imaju u vlastitoj biblioteci i da se pobliže upoznaju sa sudbinom mladog Šečića.

Predsjednica KUD-a "Sevdah" Sabina Rendić je izjavila da je ova folklorijada oborila sve rekorde posjećenosti, zahvalila svim učesnicima, a posebnou zahvalnost uputila je, kako je rekla, „njenim sevdalijama“, koji su i ovaj put odradili veliki dio posla, da su nekoliko dana prije folklorijade zaboravili na privatni život i stopostotno se posvetili organizaciji, tako da je svaki učesnik u programu i svaki posjetilac dvoranu napustio s osmijehom na licu i riječima zahvalnosti.

U muzičkom dijelu programa nastupili su Jašar Ahmedovski i Hako Šljivar.

I ova folklorijada u Švicarskoj još jednom je potvrdila da mladi koji su rođeni u dijaspori ne zaboravlju vlastito porijeklo, te da rado igrom i pjesmom šire ljepotu države iz koje dolaze njihovi roditelji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.