GALA VEČER

ACBiH uručio nagrade senatoru Mekejnu, ambasadoricama Kormak i Hant te slavnim liderkama

Savjetodavno vijeće dodijelilo je generalu Lindi L. Sing (Singh), 29. generalnoj pomoćnici Merilenda, nagradu ACBiH za prijateljstvo

Dobitnice nagrada ACBiH

Piše: S.K.

15.4.2019

Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBiH) ugostilo je blizu 170 zvanica iz cijelog svijeta, uključujući visoke dužnosnike i diplomate iz Sjedinjenih Država i BiH, na gala večeri u Vašingtonu. 

Uz brojne impresivne liderke, ACBiH je nagradio pokojnog senatora Džona Mekejna (Johna McCaina).

- Pokojni senator Mekejn bio je heroj koji je utjelovio vrijednosti onoga što znači biti Amerikanac – kazala je Ajla Delkić, predsjednica ACBiH.

Ona je podsjetila da je senator Mekejn pozivao Sjedinjene Države da poduzmu aktivniju ulogu na Balkanu i zagovarao ulazak Bosne u NATO. Senator je umro prošle godine, nakon duge borbe s rakom.

U povodu obilježavanja snažnih liderki i 70. godišnjice NATO-a, ACBiH je odala počast nekolicini žena koje su svojim naporima pružile pomoć Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući ACBiH Adnan Hadrović naglasio je koliko je duboko i jako prijateljstvo između SAD i BiH, uključujući i blisko vojno partnerstvo između Nacionalne garde Merilenda i bh. oružanih snaga.

Bosanka i Amerikanka 

Savjetodavno vijeće dodijelilo je generalu Lindi L. Sing (Singh), 29. generalnoj pomoćnici Merilenda, nagradu ACBiH za prijateljstvo.

Generalmajor Linda Sing prva je žena i prva Afroamerikanka koja služi kao generalna pomoćnica Nacionalne garde. U emotivnom govoru govorila je o bliskoj vezi s bh. vojnicima.

Generalmajor Linda Sing

- Partnerstvo između Nacionalne garde Merilenda i bh. oružanih snaga će se povećati nakon što se MAP aktivira - kazala je general Sing.

Nagradu za državnu službu ACBiH je dodijelio mladom kapetanu Američke mornarice Maidi Kalić-Zeng (Zheng), koja je kao izbjeglica došla u SAD.

- Moja prošlost me oblikovala u ono što sam danas i stojim pred vama, ponosna Bosanka i Amerikanka, dio mornarice Sjedinjenih Država – kazala je ona.

Bivša ambasadorica SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) također je dobitnica nagrade ACBiH. Ona je nedavno napustila BiH.

Morin Kormak

- Nakon ove četiri godine ponijela sam sa sobom osjećaj velikog potencijala BiH, ali jednako mi je jasno da prepreke ostaju značajne. Politička manipulacija i korupcija, retorika koja potiče strah i potiče nacionalizam, nadut i skup javni sektor koji gotovo da ne pruža usluge građanima i sve veći osjećaj nesigurnosti. Sve to odvlači ljude od velikog potencijala Bosne – kazala je ambasadorica Kormak.

Prirodna ljepota i talentirani ljudi

Ona je naglasila da BiH ima izvanrednu prirodnu ljepotu koja dovodi do razvoja turističke industrije, da ima talentirane ljude, rastuću ekonomiju, geografsku blizinu Evropi i prirodne resurse i višak energetskih resursa koji je čine jednim od rijetkih izvoznika energije u južnoj Evropi.

- Bosna se s poteškoćama polako kreće, ali se kreće naprijed - istaknula je sada ambasadorica Kormak.

Dr. Mahira Tanović, istaknuti bh.-američki plastični hirurg, koja je tokom rata u BiH pomagala civilima u svom rodnom Mostaru, nagrađena je nagradom ACBiH Community Leadership Award.


Bivša ambasadorica SAD u Austriji Svoni Hant

Nagradu za globalno vodstvo dobila je bivša ambasadorica SAD u Austriji Svoni Hant (Swanee Hunt).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.