MUBAREK DANI

Ramazanske večeri u Danskoj: Bošnjaci su najbolje prihvaćeni

U organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj, prvi put održane ramazanske večeri uz Kur’an, uz vazu-nasihat i ilahije i kaside

Piše: E. Trako

28.5.2019

Ramazan je prava prilika za dodatne aktivnosti i prigodne sadržaje, a sve u cilju da se ovaj mubarek mjesec iskoristi i popuni Bogu ugodnim sadržajima. 

U organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj, prvi put održane su ramazanske večeri uz Kur’an, uz vazu-nasihat i ilahije i kaside. U periodu od 14 do 21. maja ove aktivnosti su održane u džematima Horsense, Odense, Neastved, Randers i Fredericija.

Vrijedni aktivista i hizmećar na svim poljima Kadrija ef. Pitarević je, zajedno s predsjednikom i glavnim imamom te kolegama iz drugih danskih džemata, jednu od noći poklonio i vrijednoj omladini i organizaciji omladinskog iftara i prigodnog programa. 

Za ovu aktivnost je unajmljena i posebna sala u gradu Randers. Da bi ambijent bio potpun i u skladu sa ramazanskim ozračjem, gosti na svim ovim programima su bili musafiri iz Bosne, Abdurahman ef. Zukan sa sinovima Abdulkadirom i Bilalom.

- Kao neko ko je sve ovo posmatrao, organizaciju i napor koji ulažu naši dobri ljudi u ovoj dalekoj zemlji, zahvalan sam Allahu dž.š. što nosimo jednu prelijepu sliku i stanje koje smo vidjeli kod našeg naroda. Bošnjak, gdje god bio, nosi svoju toplinu i vrijednost od Boga date. Neke od aktivnosti možete vidjeti samo u bošnjačkim džematima po dijaspori. Posebno bih istakao organizaciju zajedničkih i svakodnevnih iftara, gdje naše majke i sestre pripremaju zajedničke iftare u prostorijama džamija i islamskih centara. Allah je taj koji upravlja procesima i planovima i samo On zna šta je Njegov plan i program. Međutim, ako pogledamo stanje u našoj dijaspori nekada i sada, vidjet ćemo ogromne promjene i veliki napredak. Bošnjačka zajednica je, prema zvaničnim podacima, jedna od najprihvaćenijih u ovoj zemlji. Sve ovo potvrđuje čestitost našeg čovjeka, kojem treba samo dati priliku - kazao je ef. Zukan.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.