REGION

Uhapšena grupa dilera kokaina

Nakon pola godine istrage u Zagrebu

Fena

20.7.2014


Nakon polugodišnje istrage zagrebačka policija uhapsila je grupu od devet osoba zbog proizvodnje i preprodaje droge, zaplijenivši gotovo 250 grama kokaina, te manje količine MDMA-a, marihuane i hašiša, a procjena je da bi zaplijenjena droga na ulici dosegla vrijednost veću od 100 hiljada kuna.

PU zagrebačka danas je izvijestila kako je četvero osumnjičenih u dobi od 28 do 53 godine pritvoreno i krivično prijavljeno zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, a protiv petero u starosti od 29 do 37 godina podnijeta je krivična prijava redovnim putem.
   
Prvoosumnjičenog 53-godišnjaka sumnjiči se da je nabavljao veće količine kokaina kojeg je u skrivao u stanu 28-godišnje poznanice u Zagrebu. Radi dobivanja na masi miješao ga je sa aminokiselinom efedrin te prešao u kalupe i tako pripremljenu drogu preprodavao krajnjim konzumentima i drugim preprodavačima s područja Zagreba i Splita.
   
U policijskoj akciji, koja je trajala od januara ove godine, zaplijenjeno je ukupno 246,4 grama kokaina, 504,6 grama aminokiseline efedrin, pola grama marihuane, 3,8 grama hašiša, šest tableta MDMA-a, jedna improvizirana hidraulična preša s kalupima, tri digitalne vage.

Pronađeno je je i oko 16 hiljada kuna te 4.405 eura za koje se sumnja da potječu od prodaje droge, te veći broj mobilnih telefona, SIM i korisničkih kartica, ličnih računara. Tokom istrage pretraženo je pet domova, dvije garaže i šest ličnih automobila.
   
Zagrebačka policija izvijestila je i o još dva slučaja suzbijanja proizvodnje i prodaje droge.
   
U Zaprešiću je tako uhapšen 23-godišnjak kojega se sumnjiči za dilanje marihuane. Pretragom njegova stana ukupno je pronađeno oko 550 grama marihuane, dvije digitalne vage te četiri stabljike indijske konoplje.
   
U Zagrebu je pak 'pao' dvojac dilera marihuane, nakon što je 17. jula prilikom legitimiranja na ulici policija kod 25-godišnjaka pronašla 250 grama "trave", a potom u stanu 24-godišnjaka još 4,8 kilograma te droge, digitalna vaga i 17 hiljada kuna.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.