REGION

U Crnoj Gori neuspješna turistička sezona

Izgubljeno rusko tržište

Onasa

20.7.2014

Ovogodišnja turistička sezona dosta je neuspješnija od prošlogodišnje, jer je izgubljeno rusko tržište, ocijenio je predsjednik Odbora za turizam Privredne komore Crne Gore (PKCG), Dragan Ivančević.
        
"Rusko tržište izgubljeno je zbog pada rublje i političke situacije. Posljedice krize u Ukrajini i poplava nije moguće tako lako ispraviti. Da bi se nadomjestili gosti iz Rusije potrebna je dobra saobraćajna konekcija. Ove godine će se teško anulirati minus od 20 do 25 odsto manje gostiju iz Rusije i Ukrajine", kazao je Ivančević Danu.
        
Naveo je da je ova sezona pokazala da je sada pravi momenat da se razmišlja o tržištu za narednu godinu i da se razmotri sa kojih je destinacija moguće povećati broj dolazaka gostiju.
        
"Crna Gora mora imati turističke operatore. Imamo hotele, avione i potreban nam je operator da zaokruži cjelokupnu ponudu", rekao je Ivančević.
        
Prema njegovim riječima, turizam je roba koja se ne može nadoknaditi.
        
"Jedan izgubljeni dan u turizmu je jako teško nadoknaditi, a kamoli špic sezone. Ukoliko taj dio sezone ne bude na nivou, post sezona neće moći nadoknaditi tu rupu", ukazao je Ivančević.
        
Privremeni objekti će, kako je ocijenio, trpjeti velike gubitke zbog gore sezone.         
        
Dodao je i da je infrastruktura, takođe, jedan od problema koji treba rješavati.
        
"Imamo vremena do naredne godine da razmislimo o našoj turističkoj ponudi i strategiji razvoja turizma. Moramo znati u kom pravcu želimo da se razvijamo i da na taj način počnemo da realizujemo određene korake", zaključio je Ivančević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.