REGION

Ispred Crne Gore je dug i trnovit reformski put

Premijer Milo Đukanović odgovarao parlamentarcima

Redakcija

23.7.2014

 

Crna Gora na Samitu NATO u Velsu očekuje pozitivnu potvrdu ostvarenog progresa, ali i preporuku da bude naredna članica Alijanse, rekao je crnogorski premijer Milo Đukanović.

On je, odgovarajući na pitanje šefa poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Milutina Simovića, koje se odnosilo na dinamiku kojom se ostvaruju vanjsko-politički prioriteti Crne Gore i koje su najznačajnije aktivnosti koje državu očekuju u narednom periodu, rekao da se država kreće dobrim tempom u pravcu definisanih vanjsko-političkih ciljeva.

Đukanović je naveo da je Crna Gora izdvojena od ostalih država aspiranata za članstvo u NATO.

„Našoj zemlji je određen jasan vremenski okvir da do kraja 2015. godine nastavi sa ispunjavanjem obaveza, kada bi joj Alijansa, sa ministarskog nivoa, mogla uputiti poziv za članstvo, ne čekajući novi Samit, kako je to uobičajeno“, kazao je Đukanović.

On je objasnio da to po sadašnjim indicijama ne podrazumjeva nove specifične obaveze u identifikovanim oblastima-reforma sektora sigurnosti jačanje vladavine prava, jačanje podrške javnosti i nastavak reforme u sektoru odbrane.

„Konkretne aktivnosti bile bi sadržane u redovonom godišnjem nacionalnom programu, petom po redu, u okviru Akcionog plana za članstvo – MAP“, naveo je Đukanović, najavljujući da bi taj proces trebao započeti krajem oktobra i da bi trajao godinu dana.

On je rekao da u susret Samitu u Velsu očekuje potvrdu ostvarenog progresa i spremnost NATO saveza da vrednuje učinak Crne Gore koji će je, kako je kazao, preporučiti da bude prva naredna članica Alijanse.

On očekuje frekvente posjete NATO zvaničnika Crnoj Gori, kao i predstavnika Crne Gore sjedištu Alijanse i državama partnerima.

Govoreći o evropskim integracijama, Đukanović je rekao da su kvalitet i dinamika prstupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) iznad početnih očekivanja.

„Otvorili smo 12 pregovaračkih poglavlja, a dva od njih privremeno zatvorili. Među njima su 23 i 24 poglavlje, što znači da smo od prvog dana pregovora u najzahtjevnijoj fazi ovog dugogodišnjeg i suštinskog procesa uspostavljanja novih vrijednosnih standarda“, naveo je Đukanović.

On je rekao da je Crna Gora spremna za otvaranje još šest poglavlja, za koja su predate pregovaračke pozicije, a u finalnoj fazi priprema su, kako je naveo, pregovaračke pozicije za pet poglavlja.

„Ovim će Crna Gora ispuniti uslove za otvaranje novih 11 poglavlja do kraja ove godine“, rekao je Đukanović.
 
Kako je ocijenio, ispred Crne Gore je dug i trnovit reformski put.

„Vjerujem da ćemo do jesenjeg Izvještaja Evropske komisije o napretku dati dovoljno elemenata da se evidentira dalji progres Crne Gore“, kazao je Đukanović.

Simović je u obrazloženju pitanja rekao da su sa relevantnih adresa došli brojni komentari u kojima se jasno vrednuje dosadašnji napredak Crne Gore, kao i ocjena generalnog sekretara NATO-a Andersa Fog Rasmusena da dogovor ministara vanjskih poslova država članica NATO predstavlja pozitivnu vijest za Crnu Goru.

On je rekao da su, kako je kazao, dežurni osvjedočeni protivnici NATO integracija Crne Gore požurili da, u svom maniru, brojnim spekulacijama i neistinama prikažu tu odluku kao poraz Crne Gore.

Šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović pitao je Đukanovića na koji način Crna Gora usklađuje svoje zvanične političke interese sa ekonomskim u trenutku kada se u Evropi mijenja političko-ekonomska arhitektura.

Damjanović je pitao šta Vlada konkretno čini da zaštiti državne i nacionalne interese Crne Gore, odnosno građana od, kako je rekao, jednostranog političkog ili vojnog svrstavanja njihove države.

Đukanović je odgovorio da se ne slaže sa Damjanovićevom ocjenom na jednostranom vojnom svrstavanju Crne Gore.

"Integracije su drugo ime za stabilnost Balkana. Opravdano je kad-kad podnijetu žrtvu ako to osigurava dugoročan napredak. Vlada sprovodi politiku koja ima za cilj zaštitu državnih i nacionalnih interesa", odgovorio je premijer.

Prema njegovim riječima, svaka pametna državna politika je imperativ malih država.

"Ne svrstavamo se isključivo na bilo koju stranu. Ja mislim da smo takvu politiku vodili do sada, ali ćemo i dalje, a sve to je rezultiralo dobrim odnosima sa susjedima, međunarodim organizacijama", rekao je Đukanović.

On je ocijenio da bi najpogubnije za Crnu Goru bilo da još jedno ostane na margini globalne politike. "Moramo bezuslovno slijediti svoje prioritete -EU i NATO integracije", poručio je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.