REGION

Hrvatska: Obavezno razvrstavanje smeća, kazne do 2.500 KM

Inspektori zaštite okoliša obilazili gradove i općine

Fena

24.7.2014

 

Od danas gradovi i općine u Republici Hrvatskoj građanima moraju omogućiti razvrstavanje sedam iskoristivih komponenata smeća - papira, metala, stakla, plastike, tekstila, problematičnog i glomaznog otpada. Nakon što je to najavio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović sredinom juna i poručio da o odgodi nema govora, inspektori zaštite okoliša obilazili su gradove i općine te će u tom ministarstvu predstaviti stanje na terenu.

Zmajlović je rekao da su svi gradovi i općine imali dovoljno vremena i novca da počnu s tim projektima te da će od 24. jula do kraja godine prioritet inspekcije biti kontrola uspostave sistema primarne selekcije otpada.

Poručio je da će kazne za gradove i općine biti od 25.000 do 77.000 KM, a za građane od 700 do 2.500 KM, javlja HRT.

''Naravno da ne možemo očekivati da će se do 24. jula, kada istječe taj rok, probuditi svi u Hrvatskoj i da će svi gradovi i općine i svi građani imati kante ispred svojih domaćinstava, ispred svojih kuća, ali je vrlo važno krenuti u implementaciju takvih projekata'', rekao je ministar.

Smatra da se u velikim gradovima taj sistem ne može uvesti u samo mjesec dana te da za to treba vrijeme, najmanje godinu dana, ali, rekao je, bilo je potrebno na vrijeme krenuti.

Istaknuo je kako su im važni kriteriji da gradovi i općine imaju plan gospodarenja otpadom i da počnu uvoditi sistem, nabave opremu, provedu pilot-projekte, a zatim i potpunu implementaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.