REGION

Na malom prostoru spojeni narodi i religije

Milo Đukanović, premijer Crne Gore

Srna

25.7.2014

 

Premijer Crne Gore Milo Đukanović rekao je da njegova zemlja ima privilegiju da na malom prostoru spaja narode i religije i da gradi svoj moderni identitet u bogatstvu kulturnih i svekolikih različitosti, a rekonstruisana crkva Svetog Pavla u Kotoru, koju je danas otvorio, na najljepši način to simbolizuje.

Đukanović je rekao da je Kotor grad bogatog kulturno-historijskog nasljeđa, koje upečatljivo svjedoči o postojanoj vezi Crne Gore sa evropskim i svjetskim civilizacijskim tokovima kroz vijekove.

- Svijest o tome učinila je da se prije šest godina počne sa sanacijom i rekonstrukcijom crkve Svetog Pavla, čiji historijat seže čak do 13. vijeka. Njena sudbina je ubjedljiva ilustracija burnih promjena koje su se zbivale na ovim prostorima, rekao je Đukanović.

Od crkve, preko magacina, kasarne i tamnice, do modernog multifunkcionalnog zdanja na pragu 21. vijeka za državu Crnu Goru, smatra Đukanović, ovakvi tragovi nasljeđa važno su obilježje njenog trajanja i civilizacijskog hoda.

On je istakao da se odnos jednog naroda i države prema svojoj kulturnoj baštini ne izražava samo administrativnim mjerama i normiranjem, već prije svega snaženjem svijesti o njenoj važnosti, a to znači o vlastitom identitetu.

- Za razliku od drugih, mi nemamo potrebu da bilo šta dopisujemo, ili da retuširamo našu historiju. Posebno ne da svojatamo nešto što nije naše. Ali, imamo obavezu da čuvamo ono što jeste, i da to bogato, vijekovima nagomilano kulturno-historijsko nasljeđe valorizujemo na pravi način, zaključio je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.