REGION

Muftija Hasanović pozvao na sućut s obespravljenima u Gazi

Bajramska poruka predsjednika Mešihata IZ u Hrvatskoj

Fena

28.7.2014

 

 

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz efendija Hasanović pozvao je u bajramskoj poruci vjernike da ne dopuste da ih "mir i sloboda kao najveće vrijednosti koje ovdje uživaju učine bešćutnima za sve obespravljene, protjerane i ratom zahvaćene, čemu danas svjedočimo u Gazi".  

Islamski vjernici danas slave Ramazanski bajram, jedan od dva najveća  blagdana u islamu. Nakon mjeseca posta, molitve i odricanja u ranim  jutarnjim satima okupili su se u džamijama, a na središnjoj bajramskoj  svečanosti u zagrebačkom Islamskom centru muftija Hasanović održao je  Bajram namaz i uputio bajramsku poruku.

"Dignimo svoj glas protiv svakog oblika izrabljivanja ljudi, djece,  žena, radnica i radnika, radimo svi na jačanju moralnih vrijednosti  kod ljudi, kojih je na žalost danas sve manje", pozvao je muftija u  svojoj bajramskoj poruci te dodao kako su danas najčešći apeli i  zabrinutost za gospodarsko stanje u svijetu.

Smatra kako je mali broj  onih koji gospodarstvo povezuju s moralom i ocjenjuje "kako živimo u  vremenu velikih apsurda".

Istaknuo je da su na jednoj strani oni koji ne biraju sredstva da  dođu do cilja, a cilj je novac te dodaje kako kad novac postane cilj, život gubi smisao.

Podsjeća kako je u islamu novac sredstvo, a ne cilj, jer cilj Allah i  Njegovo zadovoljstvo. "Pravednom raspodjelom materijalnih dobara na  ovome svijetu postiže se Božje zadovoljstvo", ističe muftija i dodaje kako vjernica teže k Njemu.

Muftija poziva vjernike da ne dopuste duhu pohlepe, mita i korupcije  da u njih prodre te da učine sve kako bi naša zajednica i društvo u  cjelini bili čisti od toga.

Umjesto toga, muftija poziva islamske vjernike da  ode računa kako je  imetak stečen na halal način te da ono što im je višak podijele ili  uvakufe te tako osiguraju sebi obilnu nagradu oba svijeta.

Hasanović je pozvao vjernike i da se prisjete svojih umrlih na ovaj  islamski Veliki dan.

Napomenuvši kako je drugi dan Bajrama prema odluci Mešihata Islamske  zajednice u Hrvatskoj proglašen danom šehida, podsjetio je kako će se  u svim džamijama i mesdžidima prisjetiti svih svojih sinova i braće  koji su svoje živote položili za Domovinu osjećajući to kao vjerski  čin i svoju dužnost.

Muftija je izrazio nadu da da su ibadeti (obveze prema Bogu) u ovom  mjesecu duboko ostavile tragove u vjernicima te da će ti darovi  živjeti s njima i nakon ramazana.

Istaknuo je kako je Ramazan prigoda da se vjernici istinski pokaju  (tewba) za sva svoja djela i propuste koji su svjesno ili nesvjesno  činili te da istinski pogledaju sebe iznutra, oslanjajući se na Božju  milost i oprost koja je u ovom mjesecu posebno izražena.

Postom, kao središnjim ibadetom, napomenuo je, u ovom mjesecu nadam  se da smo postigli neophodna svojstva koja će nam olakšavati  svakodnevni život i sva iskušenja s kojima se susrećemo.

"To su prije  svega strpljivost, iskrenost, samokontrola i bogobojaznost", poručuje  muftija i dodaje kako su ova plemenita svojstva nužno potrebna svakom  pojedincu, a nasušna su potreba i društvu u cjelini.

Iz ovih svojstava, kako ističe, rađa se istinska solidarnost i  osjećaj prema drugomu, poglavito prema potrebitim po principu riječi  poslanika Muhameda. "Postom se zasigurno postiže razumijevanje i  senzibilitet prema gladnima, a propisani zekat i sadekatul fitr koji  se daju u ovom mjesecu su konkretna potvrda tog senzibiliteta", poručio je muftija Hasanović dodavši kako se nada da će zajedničkim  druženjima kroz namaz (molitvu), mukabele, predavanja, iftare ojačali  zajedništvo u vjeri i istinski se približili jedan drugome.

Muftija je pozvao vjernike da ne dopuste da ih toplina vlastitoga  doma oslabi u sućuti i pomaganju onima koji doma nemaju te da ne  dopuste da ih izobilje njihovih trpeza udalji od onih koji nemaju.

Željom da bajramski dani budu ispunjeni vjerom i nadom te da  Svevišnji Bog i milostivi Bog oplemeni sve ljude ljubavlju i milošću,  očisti im srca od mržnje i zla te podari cijelom svijetu uputu i  milost, predsjednik Mešihata je čestitao Bajram riječima: Bajram šerif  mubarek olsun!

Muftija Aziz Hasanović danas će uobičajeni bajramski protokolarni ručak upriličiti u pučkoj kuhinji u Gunji zajedno sa svim građanima  Gunje koji dočekuju Bajram izvan svojih domova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.