REGION

Sanader vraća Tirolsko odličje

Kako bi preduhitrio oduzimanje

Fena

30.7.2014

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader vraća austrijskoj saveznoj pokrajini Tirol odličje koje mu je dodijeljeno 2004. kako bi preduhitrio već započet postupak o njegovom oduzimanju, javlja dnevnik "Tiroler Tageszeitung" u izdanju od srijede.

Ivo Sanader dragovoljno vraća tzv. Tirolsko odličje orla koje mu je  2004. dodijelio bivši pokrajinski premijer i sadašnji predsjednik Tirolskog parlamenta Herwig van Staa. To je u pismu predsjedniku  pokrajinske vlade Tirola Guentheru Platteru priopćio Sanader. On time,  kako nadalje javlja "Tiroler Tageszeitung", reagira na postupak oduzimanja odličja koje je pokrajinska vlada pokrenula nakon izricanja  pravomoćne presude zatvorske kazne od 8,5 godina Ivi Sanaderu za
korupciju.

Sanader u pismu tirolskom premijeru tvrdi kako je osuđen bez dokaza i "na temelju političkog pritiska" i da će presudu pokušati revidirati  pred Ustavnim i pred Europskim sudom za ljudska prava. Bivši hrvatski  premijer je u pismu izrazio uvjerenost kako će biti rehabilitiran. No, s obzirom da ne želi Tirol nepotrebno opterećivati ovom pravnom  borbom, Sanader odličje vraća dragovoljno.

Tirolsko odličje orla je najviše odličje koje se dodjeljuje nekome ko nije rođen u Tirolu, a uručeno mu je 2004. godine zbog uske povezanosti Sanadera s ovom austrijskom saveznom pokrajnom.

Bivši hrvatski premijer je ovdje studirao, pokrenuo nekoliko poduzeća a njegov brat, kako piše "Tiroler Tageszeitung" i dalje živi u okolici glavnog grada Tirola Innsbruecka. Nakon uspona na vlast u Hrvatskoj  Sanader je, kako se dalje navodi u tekstu, i dalje održavao tijesne veze s Tirolom.

Zbog Sanaderove umiješanosti u korupcijske afere, je već prije nekoliko godina pokrenuta rasprava o oduzimanju najvišeg odličja  bivšem hrvatskom premijeru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.