REGION

Kurz: Impresivan rezultat Vlade Srbije, Vučić pokazao ozbiljnost

Ocjena šefa austrijske diplomatije

Fena

4.8.2014

 

Srpska vlada s premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu pokazala je, u svojih prvih sto dana, impresivan rezultat, ocjenjuje ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurtz.

 Voditelj austrijske diplomacije istaknuo je, u izjavi Tanjugu, da je nedavno usvojenim zakonima o radu, medijima, privatizaciji i stečaju, premijer Vučić jasno stavio do znanja da ozbiljno misli s provođenjem reformi.

 "Te reforme neće samo poboljšati ekonomsku klimu, već će Srbiju približiti EU. Austrija podržava u potpunosti taj put. Bez dalekosežnih reformi Srbija će jako teško napredovati na putu ka EU", objasnio je Kurtz.

 Po njegovim riječima, Srbija neprestano napreduje u smjeru EU. "Napredak je trenutno možda manje vidljiv, pošto Srbija trenutno prolazi kroz screening - to znači analizu razlika između srpskog sustava i pravilima EU. Tu vidimo svakako dobar napredak i sve bliže otvaranje pregovora o prvim poglavljima. Istovremeno, proces širenja EU zahtjeva pravovremeno suočavanje s teškim pitanjima kao što su vladavina prava, učinkovitost sudova i borba protiv korupcije", ukazao je Kurtz.

 On je istaknuo da se Austrija, zbog dobrog napretka, zalaže za skorije otvaranje pregovora o prvim poglavljima.

 Upitan gdje vidi izazove za Srbiju u narednim mjesecima Kurtz je ocijenio da najveći izazov vidi u primjeni novih zakona, nastavku dijaloga s Kosovom, kao i u pripremi za otvaranje pregovora o prvim poglavljima s EU.

 Restruktuiranje brojnih javnih poduzeća i privlačenje stranih investitora također predstavlja dalje izazove, kao i jačanje demokratskih institucija i vladavine prava, ali i prevladavanje posljedica katastrofalnih poplava, ukazao je Kurtz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.