REGION

Srbijanska policija ispituje "Svetolazarevski pravoslavni omladinski kamp"

Pripremaju djecu za rat?

Srna

5.8.2014



Policija će ispitati slučaj djece koja su sredinom jula u okviru "Svetolazarevog pravoslavnog omladinskog kampa", između ostalog, vježbala pucanje iz replika automatskih pušaka, rekao je direktor policije Srbije Milorad Veljović.

U medijima u Srbiji pojavio se snimak djece, od kojih su neka mlađa od deset godina, kako pucaju iz replike ruskog kalašnjikova u kampu na Kučajskim planinama iznad Despotovca, koji je organizovao zilotski red samozvane Srpske istinske pravoslavne crkve (SIPC).

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije kaže da ovim kampom treba da se pozabavi država.

"Skandalozan je način na koji militarizuju najmlađe, kako ih zloupotrebljavaju i dovode u zabludu. To nema veze s pravoslavljem, Hristom i Jevanđeljem, pa pozivamo organe reda da ispitaju uslove u kojima deluje ova samozvana grupa koja se lažno predstavlja", rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije za B92.

List "Danas" piše da je SIPC nekanonska i nepriznata pravoslavna crkva koja od 1995. godine djeluje u Srbiji.

Kamp je organizovan ovog ljeta i djeca su u njemu u prisustvu instruktora boravila u pećinama i šatorima, a igrala su se i raznih srednjovjekovnih rituala i simulirala ratovanje, između ostalog, vjernim kopijama kalašnjikova.

Na sajtu SIPC piše da je omladini potrebna pomoć u otporu protiv militantnog sekularizma i liberalizma, denacionalizacije svijesti i dehristijanizacije duše i da obnova i opstanak srpskog naroda zavise od rada s omladinom.

Cijena koju roditelji za odlazak svoje djece u ovaj kamp treba da plate iznosi od 30 do 50 evra, ali oni koji nemaju novca mogu da dođu besplatno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.