REGION

Vučić: Srbija je faktor stabilnosti i to će ostati

Intervju premijera za CNN

Fena

5.8.2014

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć za CNN da je Srbija faktor stabilnosti i da će to i ostati, što je odlična vijest za cijeli svijet, da Srbija jeste na putu ka Europskoj uniji, ali da ne nameću sankcije Rusiji, to znači da "moramo štititi našu ekonomsku i političku budućnost".

U najavi uključenja Vučića u emisiju koja se zove po prezimenu poznate novinarke Christiane Amanpour, navodi se da je Veliki rat bio rat koji je trebalo staviti točku na sve ratne situacije u svijetu, ali da stotinu godina kasnije tenzije u Europi ponovo rastu, posebno između Rusije i Zapada, i da je jedna zemlja koja je bliska stranama Srbija - "saveznik Kremlj koji čeka da se pridruži EU".

- Zapravo, imamo svoj politički stav koji nije neutralnost. Mi poštujemo i podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, uključujući Krim kao sastavni dio te države. Ali u pravu ste, mi nismo nametnuli nikakve sankcije Rusiji, zbog mnogih političkih, ekonomskih, povijesnih i drugih razloga. Danas je Srbija vrlo važan faktor stabilnosti u regiji i nadamo se da ćemo uspjeti zadržati stabilnost u Srbiji i da ćemo imati dovoljno šansi da se pobrinemo za naš ekonomski razvoj, rekao je Vučić.

Na konstataciju da je ekonomski razvoj izuzetno značajan za Europsku uniju, a da je Srbija istovremeno ekonomski vrlo bliska i Rusiji, posebno zbog izgradnje Južnog toka, pitanje za premijera Vučića je bilo koliko će to biti teško i za razgovore o ulasku u Europsku uniju, na što je Vučić rekao da su razgovarali s našim europskim prijateljima.

- Kao što znate imao sam priliku razgovarati s kancelarkom Merkel, premijerom Francuske Manuelom Vals, a o ovim pitanjima diskutirali smo i s Manuelom Barrosom i sekretarom Štefanom Fueleom. Naravno, imamo interese o kojima se trebamo brinuti, moramo voditi računa o našim građanima, naveo je predsjednik srbijanske vlade.

On je podvukao da se istovremeno mora harmonizirati pravni sustav s pravnim sistemom Europske unije.

- Činimo sve da bismo usvojili sve deklaracije i rezolucije koje je Europska unija već usvojila. Ima malih razlika u mišljenju, ne kada je u pitanju Ukrajina, već kada je u pitanju nametanje sankcija Rusiji. Nadam se da će ljudi u Europi shvatiti specifičnu situaciju u kojoj se Srbija danas nalazi, posebno zbog te potrebe koju sam na početku naglasio, da mi moramo biti stabilni u budućnosti, kazao je Vučić.

On je naglasio da nikome nisu potrebne nove krize u srcu Europe, odnosno problemi, sukobi i ratovi.

- Činimo sve kako bismo bili faktor stabilnosti, činimo sve da unaprijedimo našu ekonomiju, da budemo moderna država i činimo sve da se priključimo Europskoj uniji 2020. Da Srbija učiniti sve u tom smislu, a da države članice Europske unije odluče jesmo li ispunili očekivanja, rekao je premijer.

- Mi jesmo na putu ka Europskoj uniji, ali ne namećemo sankcije Rusiji, to znači da moramo štititi našu ekonomsku i političku budućnost. Pričamo o projektu Južni tok, ovisni smo od ruskog plina, kao i od našeg izvoza u Rusiju, posebno poljoprivrednih proizvoda. To su činjenice s kojima se suočavamo i ja to ne mogu poreći, istaknuo je Vučić.

- Izabran sam da bih učinio najbolje za naše građane, za ovu zemlju. Zajedno sa svim članovima Vlade, trudimo se kako bismo približili Srbiju Europskoj uniji. Mi trebamo učiniti naš domaći zadatak, da uradimo posao na najbolji mogući način. Istovremeno, ne smijemo sebi da nanesemo štetu uvođenjem bilo kakvih sankcija Rusiji, rekao je premijer Srbije.

Na podsjećanje da je Prvi svjetski rat "počeo baš u vašem susjedstvu, u Sarajevu" i je li zabrinuti za situaciju u Europi sada, Vučić je odgovorio:

- Kao što znate Gavrilo Princip ispalio je taj prvi metak i bilo je različitih procjena tog postupka. Mislim na srpsku stranu i njemačku stranu. Ali to je upravo razlog zbog kojeg mi težimo miru, činimo sve kako bismo očuvali našu poziciju faktora stabilnosti u regiji. Da ne stvaramo više probleme, da ne budemo dio problema, već da budemo dio rješenja, da budemo dio stvaranja moderne države, da stvorimo najbolje moguće uvjete u ovoj regiji. To je razlog zbog kojeg ne želimo sudjelovati ni u kakvim sukobima, borbama, ničemu sličnom.

- Mi moramo poboljšati našu ekonomiju. Usvojili smo nove zakone, o radu, zakon o privatizaciji, stečaju kao i set medijskih zakona. To će približiti Srbiju Europskoj uniji i zato smo toliko strastveni stavu da se očuva mir u toj zemlji. Istovremeno, to znači da nećemo biti u srcu problema Europe. To je najbolja pozicija i najbolja poruka koju mogu da vam prenesem, kazao je Vučić.

Ove večeri, rekao je on, čuo sam dosta toga o problemima u Gazi, sukobima između Ukrajine i Rusije, ali Srbija nije dio tih problema.

- To je odlična vijest za cijeli svijet! Srbija je faktor stabilnosti ove regije i to će i ostati. Srbija će postati prosperitetna zemlja, ekonomski razvijena i vrlo moderna država. I mislim da su to odlične vijesti. Iako moramo donijeti mnogo teških ekonomskih reformi, provest ćemo fiskalnu konsolidaciju bez pritisaka sa strane, to je također odlična vijest za cijeli svijet, rekao je Vučić u intervjuu za CNN, prenosi Tanjug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.