REGION

Novi protest Albanaca najavljen za sutra

Trojica demonstranata osuđena na po tri godine

Fena

7.8.2014

 

Pripadnici albanske zajednice u Makedoniji ponovo će sutra održati protest zbog presude na doživotnu robiju izrečenu šestorici njihovih sunarodnjaka za ubistvo petorice Makedonaca uoči Uskrsa 2012. godine.

Proteste je zakazao Organizacijskog savjet za proteste koji je ponovio zahtjeve demonstranata.

Inače, trojica sudionika ranijih protesta su u međuvremenu, također, osuđena na po tri godine zatvora zbog izazivanja nereda na protestima, što je izazvalo dodatno nezadovoljstvo Albanaca.

"Dok ova država čini nasilje nad znatnom većinom svog naroda, dok ova država ne poštuje zakon i prava svojih građana, podsjećamo da se u toj zemlji čitavom njenom narodu negiraju njegova prava i slobode, mi vjerujemo da ova zemlja i njeni zakoni brane samo jedan entitet. Ukoliko je demokracija samo mrtvo slovo na papiru onda moramo vjerovati da ove centralistička vlast funkcionira po istom principu po kojem je funkcionirala i komunistička diktatura", rekao je Daim Luči, član Organizacijskog savjeta, javio je Tanjug.

Albanci su od međunarodnih predstavnika zatraži stalnu kontrolu pravnog sustava Makedonije, a od ministra pravosuđu da se javno izjasni o presudama izrečenim šestorici Albanaca za ubistvo i trojici za kršenje javnog reda i mira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.