REGION

One se ne boje: Srbijanka i Hrvatica koje žive u Sarajevu sklopit će gay brak u Rijeci ili Zagrebu

Vjenčanje lezbijskog para

(A. Vr.)

11.8.2014


Beograđanka Marija Savić živi s partnericom u Sarajevu, ali se svaka tri mjeseca mora vraćati u Srbiju jer ima samo turističku vizu. Veza im je, kaže, lani bila u krizi baš zbog činjenice da ne mogu riješiti svoj status, prenosi jutarnji.hr.

Nakon što je prošle sedmice javnost saznala da će dvojica muškaraca u tridesetima sklopiti prvi gay brak u Hrvatskoj početkom septembra, za oktobar svoje vjenčanje najavljuje i jedan lezbijski par.

 

Riječ je o ozakonjenju životnog partnerstva Beograđanke Marije Savić i Hrvatice Di Saržinski, koje inače žive u Sarajevu. Čekale su da Zakon o životnom partnerstvu osoba istoga spola stupi na snagu u Hrvatskoj pa da, kako kaže Marija Savić, riješe koliko-toliko pitanje normalnog života. Nisu tradicionalne poklonice braka pa će, kaže Marija, izostati bijele vjenčanice i muzika koja obično prati vjenčanja. Papir im više treba iz praktičnih razloga.

Naime, u BiH nema zakona koji bi omogućio životno partnerstvo istospolnim osobama. Zbog toga su se Marija i Di nerijetko susretale još kao aktivistkinje za prava gay osoba s brojnim problemima poput negiranja homoseksualizma u Srbiji, gdje svaki drugi građanin smatra da je istospolno partnerstvo bolest i gdje gay prideovi ne mogu proći. No, bilo je nevolja egzistencijalne prirode od početka njihove veze. Naročito je to došlo do izražaja od 2007., otkako su se odlučile za zajednički život.

 

U početku su živjele u Beogradu, ali Savić kaže da Di nije mogla naći posao kao forenzična antropologinja jer je strana državljanka, što znači da ne može dobiti dozvolu za rad. Potom su se preselile u Sarajevo, gdje je njena partnerica našla posao, ali sad je ona postala strana državljanka, bez dozvole za rad, pa nije mogla dobiti niti zdravstveno osiguranje preko svoje partnerice.

"Moram svaka tri mjeseca natrag u Srbiju jer imam samo turističku vizu, a Di me mora izdržavati jer ja ne smijem raditi", kaže Marija Savić.

 

 

Di Saržinski je Hrvatica iz Sarajeva, po struci forenzična antropologinja. Kako u Beogradu, gdje se preselila zbog Marije, nije mogla dobiti radnu dozvolu, vratila se u Sarajevo i zaposlila

 

Dodaje kako im je veza lani bila u krizi upravo zato što ne mogu do kraja riješiti status ni u jednoj od zemalja, pa uvijek jedna o drugoj ovise egzistencijalno. Na kraju su ipak odlučile pričekati da Hrvatska kao jedna od ukupno devet zemalja EU prihvati ovaj zakon koji je stupio na snagu prije sedam dana.

"Istina, namjeravale smo sklopiti životno partnerstvo u hrvatskoj ambasadi u Sarajevu, ali to nam nije omogućeno "jer je Hrvatska u blizini" pa ćemo to učiniti ili u Zagrebu ili u Rijeci u oktobru, kaže Marija Savić. Dodaje kako će biti zanimljivo vidjeti šta će Srbija učiniti s njenim budućim identitetom. Ona, naime, namjerava promijeniti prezime i uzeti ono svoje partnerice. Zaključuje da će vjerovatno imati dva indentiteta - u Srbiji će biti Marija Savić, a u Hrvatskoj Marija Saržinski.


No, čini se da Marija i Di ipak neće lakše rješavati svoje probleme, premda su vjerovale da će to biti moguće baš sklapanjem gay braka. Naime, bit će da su zaboravile činjenicu da "vjenčani list" gay supružnika vrijedi samo u zemljama koje poznaju takvu zajednicu u svojim zakonima. No, kako to nisu ni Srbija ni BiH, žele li ostvariti neka prava koja proizlaze iz životnog partnerstva, morat će se preseliti iz Sarajeva u neki od hrvatskih gradova.

Budu li Marija i Di ozakonile svoju vezu u Zagrebu, učinit će to uz zvuke muzike Eltona Johna, a zakon predviđa da partneri imaju kumove te da se cijela ceremonija odvija pred matičarom, za što je već sačinjen prigodni tekst. Ovim zakonom gay supružnicima nije dopušteno usvajanje djece, a da bi se registrirali, zahtjev moraju podnijeti mjesec do mjesec i po ranije.

Inače, hravatski zakon o životnom partnerstvu jedan je od liberalnijih jer dopušta sklapanje partnerstva i stranim državljanima iz zemalja EU, ali i drugih, što znači da ni jedno od njih ne mora biti hrvatski državljanin.

 

Istina, na njih se, čak i ako žive u Hrvatskoj, ne primjenjuje na primjer pravo na penziju ili zdravstveno osiguranje za partnera, kao ni porezne olakšice, kao što to vrijedi za hrvatske supružnike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.