REGION

Poglavar SPC-a sprema se u Vatikan

U toku diplomatski pregovori u vezi s načinom organiziranja susreta

Fena

12.8.2014

 

Zrenjaninski biskup Ladislav Nemet izjavio je medijima u Srbiji da je poglavar Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) Irinej pozvan u Vatikan na sastanak s papom Franjom i da je taj poziv prihvaćen, ali SPC zasad nije službeno potvrdila, ali ni opovrgnula tu izjavu.

U izjavi novosadskom Dnevniku, zrenjaninski biskup rekao je da su patrijarh Irinej i vodstvo SPC prihvatili poziv u Vatikan, iako, kako je rekao, "već godinama i desetljećima, najviše pod pritiskom Ruske Pravoslavne Crkve, SPC odbija pozvati u Srbiju poglavare Katoličke Crkve".

"Sada su u toku diplomatski pregovori u vezi s načinom organiziranja susreta u Vatikanu, što nije baš najjednostavnije, znajući programe pape Franje, a i patrijarha Irineja”, rekao je biskup Nemet.

On je ocijenio da bi Irinejev posjet Vatikanu "svakako bio ogroman korak naprijed u svakom pogledu" i dodao kako je "vrijeme da se neke teme skinu s dnevnog reda jednom zauvijek".

Po Nemetovoj ocjeni, takav susret pružit će mogućnost i "za razgovor i o bolnim temama, koje se više tiču republika Srbije i Hrvatske, manje Katoličke crkve, kao što su Drugi svjetski rat i događaji nakon njega".

Po navodima agencije Tanjug, "radikalnije struje u SPC, a njima se, čini se, priklonio i patrijarh Irinej, postavljaju kao uvjet dolaska pape u Srbiju, da se prvo pokloni žrtvama u Jasenovcu i ispriča Srbima".

Agencija prenosi i objašnjenje glasnogovornika Beogradske nadbiskupije Milutina Novakovića da u ime SPC-a "o eventualnom pozivu papi konačnu odluku ne donose patrijarh i Sinod, već Sveti arhijerejski sabor, crkvena skupština, koji čine svi srpski episkopi". Po njegovoj ocjeni, "među njima je veliki broj onih koji na papin posjet gledaju blagonaklono, kao i onih koji misle da još nije sazrelo vrijeme" za susret poglavara dviju crkava.

Tajnik Svete Stolice za odnose s državama Dominique Mamberti posjetio je Beograd koncem srpnja i iz Beograda odnio dva pisma za Papu - jedno je napisao šef države Tomislav Nikolić, a drugo vrh SPC-a.

Nikolić je, uz zahvalu za dosljedno stajalište o Kosovu koje Vatikan ne priznaje, dio pisma posvetio i najavljenoj kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca. Nikolić je, prema priopćenju iz njegova ureda, na sastanku s Mambertijem "izrazio želju da se zajedničkom mudrošću ne načini nikakav potez koji bi bilo koga uvrijedio, pogotovo u vezi s odnosom prema povijesti, Drugom svetskom ratu i ulozi Alojzija Stepinca u njemu".

U intervjuu Politici patrijarh srpski Irinej rekao je ranije da su mnogi događaji utjecali na različita stajališta o Stepinčevoj ulozi i da o tome SPC ima posebno mišljenje. "Postoji mnogo činjenica i događaja u tom vremenu koji su doveli do toga da se stvori takvo mišljenje o Stepnicu", rekao je patrijar Irinej, ukazujući da je SPC bila "nemalo iznenađena" kad je Stepinac beatificiran, "posebno je
iznenađena" najavom kanonizacije. Svetac bi trebala biti osoba koju kao takvu prihvaćaju ne samo narod i crkva kojoj pripada, nego i drugi kršćani, rekao je tada Irinej i najavio da je vrh SPC pripremio odgovor Vatikanu s tim u svezi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.