REGION

Vučić nema informaciju o "Briselu 2"

Srbija i kosovski dijalog

Srna

12.8.2014

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da za sada nema informaciju o tome da li Njemačka traži "Brisel 2" o Kosovu, ističući da bi bilo veoma nekorektno ako bi neko iz međunarodne zajednice tvrdio da Srbija nije nešto ispunila iz Briselskog sporazuma.

"Smatram nekorektnim stavom ako bi ga izneo bilo ko iz međunarodne zajednice da Srbija nešto nije ispunila. Pa, Srbija ne može da ispuni, jer nema sa kim da razgovara. Ne znam sa kim da se sastanem", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On kaže da je prenio zapadnim zvaničnicima, među kojima i visokom predstavniku EU Ketrin Ešton, da je spreman da dođe u Brisel i da je uvijek spreman da razgovara.

"Mi smo veoma posvećeni nastavku dijaloga sa Albancima i sa tim nemamo nikakav problem, ali jedini problem je taj što oni nemaju svoju vladu", naveo je Vučić.

On je dodao da se svakog dana veoma ozbiljno priprema za odlazak u NJemačku i sastanak sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel 28. avgusta, kao i za posjetu Kini 10. septembra.

"Od te dve posete i u političkom i ekonomskom smislu nama mnogo toga zavisi i želim kao predsednik Vlade Srbije da za to budem pripremljen i nadam se da ći dođi sa dobrim rezultatima", rekao je Vučić.

On je najavio da će predsjednik Srbije Tomislav Nikolić otići u Njujork na sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu.

"Večernje novosti" su ranije objavile da su neformalni uslovi za održavanje sljedeće međuvladine konferencije Srbije i EU, a na kojima posebno insistira Berlin, da do kraja budu ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma, kao i usvajanje drugog okvirnog dogovora Beograda i Prištine, takozvanog "Brisela 2".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.