REGION

Produžen pritvor ekstremistima na Kosovu za još 48 sati

Optuženi da su sudjelovali u borbama u Siriji i Iraku

Fena

13.8.2014

 

U improviziranom sudu u Prištini, u Kinu ABC, koji su štitile policijske snage, utorak je saslušano 40 Albanaca, osumnjičenih da su sudjelovali u borbama u Siriji i Iraku i podržavali terorističke organizacije.

Većina osumnjičenih negirala je sve navode tužilaštva, a sudija im je odredio još 48 sati pritvora, javila je Radiotelevizija Kosova (RTK).

Predsjednik Osnovnog suda u Prištini Hamdi Ibrahimi je za RTK rekao kako do četvrtka neće moći donijeti odluku o produženju pritvoru ili drugim mjerama koje su predviđene zakonom.

Osumnjičeni su, pod velikim mjerama sigurnosti i u pratnji specijalnih jedinica policije, vraćeni u pritvor.

Portal koha.net je ranije, iz izvora unutar improviziranog suda, naveo da se nekoliko privedenih izjasnilo da su išli u Siriji nakon poziva kosovskog ministra vanjskih poslova Envera Hodžaja da se pomogne opozicionim snagama u toj zemlji, prenio je Tanjug.

Prema ranijim navodima prištinskih medija, samo četvoro od 40 uhićenih je priznalo da su sudjelovali u borbama u Siriji.

Mediji podsjećaju da je Hodžaj u aprilu 2012. godine u zgradi kosovske vlade rekao da će "Vlada Kosova još više podržati opoziciju u Siriji".

"Mi smo zabrinuti stanjem masovnog kršenja ljudskih prava u Siriji i zainteresirani smo da u budućnosti na neki način podržimo i financijski opoziciju u Siriji i da svaki zahtjev koji ima opozicija Sirije, unutar naših realnih mogućnosti, podržavamo...", rekao je Hodžaj 2012. tokom posjeta Kosovu izaslanstva sirijske opozicije.

Kosovska policija je u ponedjeljak ujutro uhitila 40 osoba širom Kosova, koje su osumnjičene da su sudjelovali u borbama u Siriji i Iraku i da su podržavali terorističke organizacije.

Uhapšene su osobe su iz Prištine, Peći, Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Kosovske Mitrovice, a osumnjičeni su lišeni slobode nakon procjene da njihovo djelovanje ugrožava nacionalnu sigurnost i zaštitu ustavnog poretka Kosova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.