REGION

Irinej: Nema "istorijskog poziva" iz Vatikana

SPC demantije

Fena

13.8.2014

Glasnogovornik Srpske pravoslavne crkve (SPC) episkop Irinej negira da je patrijarh Irinej prihvatio poziv za posjet Vatikanu i tvrdi da je zrenjanski biskup dr Ladislav Nemet iskonstruirao tu priču iz razgovora poglavara SPC-a s nadbiskupom Dominiqueom Mambertijem tokom njegovog posjeta Beogradu prije mjesec i pol dana.

U saopštenju objavljenom na internetskim stranicama SPC-a, vladika Irinej opširno podsjeća na Mambertijev posjet i njegove susrete s patrijarhom srpskim Irinejom, ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem i predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, kao i predsjednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Iz toga, kako se navodi u saopštenju, proizlazi da je jasno kako je Mamberti, kao dužnosnik svoje države, bio u službenoj posjeti isključivo Republici Srbiji i njenim najvišim predstavnicima.

"S obzirom na to da je posjeta dužnosnika države koja ima veoma malu teritoriju, ali ima specifično veliki utjecaj u globalnom okviru, uslijedio poslije jedanaest godina, i da je potpisan sporazum od dalekosežnog utjecaja, svakako je njen značaj veliki", navodi vladika bački i dodaje da je u programu Mambertijevog posjeta bio i, kako se navodi, kurtoazni susret sa patrijarhom srpskim i Svetim arhijerejskim Sinodom SPC, javio je Tanjug.

Vladika je potvrdio da je u razgovoru Mambertija s patrijarhom bilo riječi o potrebi i korisnosti bilateralnih susreta na visokoj i najvišoj razini.

"U srdačnom neformalnom razgovoru obje strane su istakle potrebu daljnjeg unaprjeđivanja odnosa i saradnje između dviju crkava, pravoslavne i rimokatoličke. Bilo je riječi i o potrebi i korisnosti bilateralnih susreta na visokom i najvišem nivou, ali sekretar Svete Stolice za odnose s državama nije uručio nikakav 'istorijski poziv' pape Franje Patrijarhu i članovima Svetog Sinoda da posjete Vatikan", navodi vladika Irinej.

Pošto, kaže vladika Irinej, nije bilo poziva, nije moglo biti ni odziva, tako da "samo zrenjaninski biskup zna kako su se patrijarh Irinej i članovi Svetog Sinoda suglasili da do tog posjeta svakako treba doći" i kakvi su to diplomatski pregovori oko načina organiziranja ovog posjeta o kojima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi niko ni pojma nema.

U svakom slučaju, kaže Irinej, dijalog i saradnja među crkvama neće biti dovedena u pitanje zbog senzacionalističkih javnih istupanja biskupa dr Nemeta, kontraproduktivnih upravo za ono za što se on verbalno i formalno zalaže. Pritom očigledno nije svjestan opasnosti da samoga sebe može - zadugo, ako ne i trajno - isključiti iz dijaloga koji traje usprkos mnogim iskušenjima i preprekama, navodi se u priopćenju za javnost SPC-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.