REGION

Penava: Odluka Ustavnog suda o ćirilici ništa ne rješava

Vukovarski gradonačelnik izjavio

Fena

13.8.2014

 

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) izjavio je danas novinarima kako je za gradsku vlast Vukovara odluka Ustavnog suda, koji se očitovao jučer u vezi s referendumskim pitanjem o ćirilici, obvezujuća, no ta odluka, rekao je, ne rješava ništa već samo produžava postojeće stanje u Vukovaru.

"Odluka Ustavnog suda praktički ne rješava ništa i, po meni, samo produžava ovo stanje. Mislim da se, na ovakav način, nije iznašlo hrabrosti reći ono što se trebalo reći", ocijenio je Penava na konferenciji za novinare održanoj nakon današnje konstituirajuće sjednice vukovarskog Gradskog vijeća.

Rekao je kako je njemu osobno poprilično neprihvatljiva "poruka" koju je Ustavni sud odlukom o referendumskom pitanju poslao svim građanima Hrvatske.

"Nespojivo mi je s demokratskim sustavom i uređenjem države da postoji tijelo ili grupa ljudi, u ovom slučaju imenom i prezimenom njih 11, kojima je omogućeno i koji si daju za pravo zabraniti cijelom jednom narodu i građanima u državi da konzumiraju izjašnjavanje i odlučivanje o bilo kojem pitanju ili problemu na najdemokratskiji mogući način - neposredno na referendumu", poručio je Penava.

Istaknuvši da govori o svojim osobnim stavovima, rekao je kako postojanje "vrhovnog tijela koje je iznad naroda, govori o neslobodnom i nedemokratskom društvu, koje smatra da su po određenim pitanjima narod i građani maloumni", te da trebaju imati mentore, čuvare demokracije, koji će im govoriti što smiju, a što ne smiju, što može, a što ne može.

"Bit demokracije jest odgovornost na građaninu odnosno pojedincu", tumačio je Ivan Penava podsjetivši na uzrečicu kako su "čovjek i narod stariji od zakona".

Istaknuvši da su to njegova stajališta, a ne stranke kojoj pripada, rekao je da se njegove riječi ne mogu tumačiti kao napad na Ustavni sud, već samo kao izražavanje osobnih stavova o jednom pitanju.

Osim što je referendumsko pitanje Stožera za obranu hrvatskog Vukovara o ćirilici proglasio neustavnim Ustavni sud RH vukovarskom je Gradskom vijeću naložio da u roku od godine dana riješi pitanje dvojezičnih ploča na način da Gradsko vijeće propiše u kojim bi se vukovarskim četvrtima dvojezični natpisi trebali postaviti.

Hrvatsku je Vladu Ustavni sud obvezao da u godinu dana od objave ove odluke u Narodnim novinama uputi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode obveze iz tog zakona, odnosno opstruiraju njegovu provedbu.

Do donošenja izmjena i dopuna Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina nadležna državna tijela neće provoditi taj zakon na području Grada Vukovara uporabom prisilnih mjera, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.