REGION

Albanac optužen za ratni zločin izvršio samoubistvo

u zatvoru u peći

Fena

13.8.2014

Marjan Abazi, optužen za pomaganje u masakru Albanaca u selu Meja kod Đakovice 1999. godine, izvršio je samoubojstvo u zatvoru u Peći, javljaju danas mediji u Prištinu, prenoseći da je ostavio oproštajno pismo.

Direktor zatvora u Pećnice Isuf Iberdemaj rekao je za prištinske medije da je obaviješten da je Abazi sinoć izvršio samoubistvo u svojoj zatvorskoj ćeliji i da je ostavio pismo, ali da ne zna njegov sadržaj.

Tužiteljica Valbona Hadžosaj je rekla da nije upoznata o postojanju pisma, ali da očekuje službeni izvještaj policije, prenosi Tanjug.
         
Izvori unutar zatvora u Peći su rekli da se Abazi objesio, pošto je upotrijebio krajeve deke da bi napravio konopac.
         
Marjan Abazi je bio osumnjičen za masakar 370 Albanaca 1999. u selu Meje kod Džaković, a u pritvoru je bio od 22. jula.
         
Osumnjičen je da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva pomaganjem počiniteljima dobro organiziranog napada na albansko civilno stanovništvo u dolini Caragoj, u aprilu 1999. godine, priopćio je tada EULEX.
         
 Kako se navodi u saopštenju, tokom tog napada civili su namjerno izloženi ubistvu, mučenju, nečovječnom postupanju, nanošenju velike patnje, dislokaciji i raseljavanju, provođenu mjera zastrašivanja i terora, nametanju kolektivne kazne, oduzimanju imovine, pljački i krađi imovine velikih razmjera, koja nije opravdana vojnim potrebama.
         
 Istragu u ovom predmetu provodi tužitelj iz Ureda specijalnog tužiteljstva Kosova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.