REGION

Vozač zaspao za volanom: U prevrtanju autobusa jedno poginulo, a 30 ozlijeđeno!

Teška saobraćajna nesreća na putu između Bačke Topole i Subotice

Fena

14.8.2014

 

Jedna osoba je poginula, a tridesetak je ozlijeđeno u teškoj saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila jutros oko šest sati na putu između Bačke Topole i Subotice.

Do nesreće je došlo kad se na autocesti prevrnuo autobus turskih registarskih oznaka, koji je prevozio uglavnom mlađe osobe, vjerovatno na ekskurziju.

Kako je Tanjugu rekla glasnogovornica Hitne pomoći dr Mihaela Budimski, ova služba je zbrinula 15 ozlijeđenih osoba, od kojih dvije imaju teške ozljede.

Prema njezinim riječima, na hitnom prijemu Opće bolnice u Subotici nalazi se 30-ak ozlijeđenih.

 

 

Putnici misle da je vozač zaspao


Najvjerojatniji uzrok prevrtanja turskog autobusa na autocesti kod Bačke Topole je taj da je vozač zaspao, smatraju ozlijeđeni putnici, državljani Turske, koji su smješteni u Općoj bolnici u Subotici.

Oko tridesetak mladih, uglavnom s lakim ozljedama, nakon ukazane pomoći u tijeku prijepodneva bilo je smješteno u holu Hitnog prijema u Općoj bolnici, javio je Tanjug.

Većina njih je vidno potresena, nisu željeli da im se snimaju lica kamerama, pošto još nisu stupili u kontakt s porodicama.

Oni koji su željeli pred kamere kažu da su krenuli turistički u zapadnu Europu na odmor - Budimpešta, Prag, Beč i dalje ka Francuskoj i Italiji. Danas im je bio drugi dan putovanja. U momentu nesreće su spavali, a probudio ih je udar i vrištanje putnika.

 

Probudila ih nesreća

 

"Mi smo spavali. Probudila nas je nesreća. Došla je Hitna pomoć i dovezla nas ovdje. Spavali smo i mislimo da je i vozač zaspao, jer je put veoma dobar", rekla je jedna od putnica.

I ona i njezini prijatelji potreseni su zbog gubitka prijateljice, žene stare oko 50 godina, koja je izgubila život u nesreći.

Kako je izjavio Goran Babičković, načelnik urgentnog odjeljenja Opće bolnice u Subotici, 37 pacijenata dovezeno je kolima Hitne pomoći oko sedam sati ujutro, gdje su zbrinuti i pregledani.

Životno ugroženih nema, a dva pacijenta su zadržana na bolničkom liječenju.

"Jedan je zbog komocije mozga zadržan na odjeljenju neurokirurgije. Drugi pacijent je zadržan na odjeljenju reanimacije zbog ozljeda grudnog koša. Taj pacijent, prema mojim informacijama, biće transportiran u Institut u Sremskoj Kamenici", rekao je Babičković.

On je dodao da je još troje pacijenata zadržano na opservaciji u subotičkoj bolnici, uglavnom zbog ozljeda glave, dok je većina ostalih puštena s urgentnog odjeljenja.

Što se tiče turskog vozača, Babičković je rekao da je on pregledan, da ne zna rezultate pregleda i da je sada u nadležnosti istražnih organa.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.