REGION

Vučić: Ne mijenjamo poziciju prema Rusiji

Premijer Srbije tvrdi

Fena

15.8.2014

 

Srbija svoju poziciju prema Rusiji neće mijenjati, izjavio je u intervjuu za današnje "Večernje novosti" premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je uvjeren da to neće ugroziti evropski put Srbije.

On je, također, uvjeren da će Srbija otvoriti poglavlja 32 i 35 pregovora sa Evropskom unijom još u toku ove godine.

"Srbija je ozbiljnom i odgovornom politikom potvrdila svoju nezavisnost i suverenost u odlučivanju i naš posao je da istrajemo, jer je to najbolje za naše građane. Zato svoju poziciju prema Rusiji nećemo mijenjati i uvjeren sam da to neće ugroziti naš evropski put", rekao je Vučić.

 Upitan da li Srbija zaista može da ostane po strani u vrtlogu novog hladnog rata, predsjednik Vlade je rekao da će Srbija uvijek poštovati stavove drugih.

 "Ali narod nas je birao da sprovodimo politiku srpskih interesa, a ne interesa stranih zemalja. To je naš odgovor danas, bit će i sutra", istaknuo je premijer.

 Povodom mogućnosti da Brisel prekine eurointegracije ako Srbija ne okrene leđa Moskvi, on ističe da se Srbija nalazi na evropskom putu, voljom svojih građana i da će taj put nastaviti.

 "Neke stvari smo već uradili, ali mnogo obaveza je pred nama i uvjeren sam da ćemo imati snage da te obaveze ispunimo i Srbiju uvrstimo u red moderno uređenih evropskih zemalja", napomenuo je premijer.

 Upitan da li mu je ruski predsjednik Vladimir Putin obećao neke konkretne ekonomske beneficije ako se Srbija ne priključi sankcijama EU, Vučić kaže:
"Naš razgovor je bio otvoren i prijateljski. Srbija nije i ničim neće ucjenjivati Rusiju. Ali naravno, razgovarali smo svim našim poslovima, o svim evropskim pitanjima koja vezuju dvije zemlje i uvjeren sam, napravili dobar temelj za povećanje naše saradnje na energetskom planu, u oblasti izvoza naših poljoprivrednih proizvoda, kao i unapređenje građevinskih industrija dviju zemalja. Odnos sa predsjednikom Putinom je iskren i bez tajni ili bilo kakve zakulisne politike".

 Povodom špekulacija da će Berlin tražiti da Srbija ne ometa prisustvo Kosova u UN, da bi počelo otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU, premijer ukazuje da "u Srbiji uvijek ima mnogo špekulacija".

 "Berlin to nikada nije tražio od Srbije. Vjerujem u riječ Angele Merkel i siguran sam da će Srbije otvoriti poglavlja 32 i 35 još u toku ove godine", rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.