REGION

Čepurin: Istraga o NIS-u je iznenađenje za Rusiju

ambasador rusije u beogradu

Fena

16.8.2014

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da otvaranje istrage o privatizaciji Naftne industrije Srbije (NIS) predstavlja iznenađenje koje je izazvalo negativan odjek u ruskim medijima.

"Otvaranje istrage o privatizaciji NIS izazvalo je široki i, što ne krijem, negativan odjek u ruskim medijima. Uz to je potrebno uzimati u obzir pozitivno usmjerenje Rusa prema Srbima i dugu historiju konstruktivne saradnje Rusije i Srbije u različitim oblastima. Ugled Srbije i Srba u Rusiji je visok", rekao je Čepurin u intervjuu današnjoj "Politici".

On je u intervjuu beogradskom dnevniku putem elektronske pošte naveo da odluka o istrazi privatizacije NIS-a predstavlja iznenađenje i za javnost i za ruskog suvlasnika "Gaspromnjeft".

"Zašto upravo srpsko-ruska kompanija? Zašto nakon pet godina od privatizacije? Zašto upravo sada? Gaspromnjeft besprijekorno poštuje sve dogovore. Oni su transparentni. Sve je otvoreno", istaknuo je ruski veleposlanik, prenosi Tanjug.

Čepurin je napomenuo da se to ne može reći o nekim drugim sporazumima s tvrtkama drugih zemalja.

"Zašto se pod istragom našla kompanija koja se podigla iz pepela i bez pomoći srpskih poreskih obveznika izašla na svjetski nivo? Ona puni budžet Srbije s više od 14 posto, što iznosi oko 1,2 milijarde eura. Danas je NIS van svake sumnje najuspješnije poduzeće Srbije", naglasio je Čepurin.

Na podsjećanje lista da je srpski premijer Aleksandar Vučić bio u kontaktu s ruskim dužnosnicima u povodu otvaranja istrage i na pitanje jesu li ti razgovori umirili rusku stranu kada je riječ o privatizaciji NIS-a, ruski veleposlanik je rekao da on "nema takve informacije".

Na pitanje u kojim okolnostima bi ova istraga mogla pokvariti odnose Srbije i Rusije, on je odgovorio da "nema nikakvih razumnih razloga da se ta suradnja dovede u pitanje, ako, radimo u svojem, srpskom, ruskom, a ne u još nečijem interesu".

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović formirao je specijalni istražni tim koji će ispitati sve činjenice i okolnosti vezane za privatizaciju Naftne industrije Srbije, priopćio je u srbijanski MUP-a.

NIS je privatiziran krajem 2008. godine tako što je vlasnik 51 posto dionica tvrtke postao ruski "Gaspromnjeft".

Taj većinski paket je prodan je za 400 milijuna eura s obavezom ruskog partnera da uloži dodatnih 500 milijuna eura u modernizaciju Rafinerije Pančevo, što je učinjeno u predviđenom roku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.