REGION

Radoš Bajić falsifikuje istoriju

SUBNOR SRBIJE o filmu "Za kralja i otadžbinu"

Avaz.ba

18.8.2014

Povodom početka snimanja filma Radoša Bajića "Za kralja i otadžbinu" Savez Udruženja boraca Narodooslobodilačkog rata Srbije navodi da se narodnim novcem ne mogu snimati istorijski neutemeljene serije i filmovi čiji je cilj stvaranje zabune i falsifikovanje istine.

SUBNOR nije protiv stvaralačkih i drugih sloboda ali smatra da je istorija u svijetu i u Srbiji dala neopozivu ocjenu o Drugom svetskom ratu, partizani su, rame uz rame sa Crvenom armijom i drugim savezničkim snagama, izvojevali pobjedu kojom se ponosi ova naša časna planeta.

"U javnosti se još jednom javljaju manifakturista Radoš Bajić i javni servis, najavljuju zajedničkim snagama da su počeli snimanje filma i potom, poslije bioskopske projekcije, emitovanje na ekranima nacionalnog i zasad, pretpostavljamo, centralnog medija u vlasništvu države ili, što se kaže, celokupnog naroda", saopštio je SUBNOR, prenosi kurir.

Za "glumca koji se na zalasku preobratio u reditelja i scenaristu, ostao maglovito u sjećanju kao požrtvovani ratnik u raznim partizanskim filmovima, a još više, sa nakrivljenim šeširićem, kad obilazi seoske vašare i bira curu za ženidbu" SUBNOR smatra da je RTS uz pomoć narodnih para i tadašnjih političkih voljnika, omogućio da falsifikuje istoriju, da neskrivene kolaboracioniste ubaci u antifašiste.

Podvala Bajića nije prošla i "Ravna gora" je, bez obzira na nedokazive tvrdnje o gledanosti, srpski TV auditorijum, bombardovan svakodnevnom napadnom reklamom, ostao neubjeđen u površnu priču, ravnodušan, ocjenio je SUBNOR.

Novim filmom Bajić želi javnosti da prikaže šta se navodno zbivalo šest decenija po porazu hitlerovaca i saradnika. U pitanju je, obaveštavaju, nova priča o navodnom patriotizmu, političkoj emigraciji od Amerike do Australije, o "emotivnim sjećanjima na aprilski rat i dramatične događaje u proljeće 1941", istaknuto je u saopštenju.

"Sudeći po onome što se već vidjelo u "Ravnoj gori", opravdano je verovati da je u pitanju još jedan naum da se Srbija i srpski narod prikažu kao kolaboracionisti i na taj način, u doba opšteg slavlja i priznanja za pobjedu u Drugom svjetskom ratu nad fašistima i pomagačima, unize uloga i doprinos našeg slobodarskog naroda koji nikad nije bio na krivoj strani", ocjenio je SUBNOR.

U saopštenju SUBNOR pita RTS koji godinama stoji u redu za apanažu iz budžeta države u vrijeme kada nema novca za plate i penzije osiromašenih ljudi u Srbiji, ko im je dao pravo da "arče teškom mukom zarađeni novac Srbije".

"Bajić i družina mogu da snimaju u korist i "za kralja", ali neka to čine sopstvenim sredstvima i na tržištu se kvalitetom i istinom dokažu i opravdaju lične milione koje su, ako jesu, uložili", smatra SUBNOR.

O svom novom filmu “Za kralja i otadžbinu“ Bajić je izjavio da je on o tragičnoj sudbini hiljade srpskih rodoljuba koji su usljed ideoloških razlika s onima koji su pobijedili u građanskom ratu morali da biraju, ili smrt ili tuđina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.