REGION

Pet tajni Jovanke Broz

titova supruga napisala memoare

(M.C)

21.8.2014

Jovanka Broz, posljednja žena bivšeg doživotnog predsjednika umrle SFRJ Josipa Broza Tita, i dalje, godinu dana nakon smrti, izaziva veliki interes javnosti.

Njezin prijatelj Milan Šarac tako je za beogradske "Večernje novosti" potvrdio da je Jovanka pisala memoare, i to prije nego što su je odvojili od Tita sredinom 70-ih godina, i da ih je kasnije dopunjavala. Šarca je s Jovankom upoznao general Đoko Jovanić, bivši zapovjednik zagrebačke vojne oblasti kojeg se povezivalo, zajedno s Jovankom, s pokušajem da provede neku vrstu udara u bivšoj državi. Nakon toga je i Jovanić umirovljen i uklonjen s političke scene, .

Ključno je pitanje, jasno, što stvarno stoji u tim memoarima koje je Jovanka pisala sve dok je bila uz Tita, kako kaže Šarac, ističući da ju je znao “naći kako piše na staroj pisaćoj mašini”, a sama mu je priznala da je često pisala i do same zore. Jovankin bliski prijatelj navodi da su ti zapisi odavno na sigurnom, kod njezina povjerljivog prijatelja (Šarac ne zna o kome je riječ) koji bi ih trebao objaviti u pravo vrijeme - Šarac smatra da je vrijeme vrlo blizu i uvjeren je da će ti zapisi uzdrmati svjetsku javnost.

Naime, u njima se otkriva pet tajni: šta nismo znali o Titu, zašto je uklonjen Aleksandar Ranković, gdje su ostaci Draže Mihailovića, ko je za koga radio u doba okupacije i pikanterije iz života političkih protivnika iz njezina doba.

O Dražinim kostima joj je navodno Jovanić rekao da su sklonjene jer je postojao strah da se grob ne pretvori u mjesto hodočašća.

Te zapise navodno traže tajne službe Srbije i cijelog svijeta jer je u njima Jovanka pisala i o svjetskim državnicima: J.F. Kennedyju, libijskom diktatoru Gadafiju kojeg je jako voljela i koji joj je ponudio i pomoć kad je zapala u egzistencijalne probleme. Navodno je ondje i priča o boravku etiopskog cara Hailea Selassieja u Jovankinu rodnom selu. Šarac također kaže da mu je Jovanka rekla da su prvu Jugoslaviju osnovali masoni i da se kralj Aleksandar s time nije slagao.

Šarac potom navodi da je snimio dokumentarni film o Bleiburgu prema kojem su ondje zatočeni - a to nisu bili, tvrdi, samo Hrvati protivnici antifašističke koalicije već i Srbi ljotićevci, četnici, pa Crnogorci zelenaši - trebali biti oslobođeni, osim zločinaca kojima je trebalo suditi, ali se onda Crna legija odlučila na proboj te je nastao haos. Jasno, ni riječi o kasnijem križnom putu.


Pet tajni koje je Jovanka zapisala

1. Sve ono što se dosad ne zna o Josipu Brozu Titu

2. Zašto je stvarno smijenjen Aleksandar Ranković

3. Gdje su posmrtni ostaci četničkog zapovjednika Draže Mihailovića

4. Ko je za koga radio tijekom okupacije u Drugom svjetskom ratu

5. Pikanterije iz života političkih protivnika iz Jovankina vremena

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.