REGION

Paklena noć u sjevernoj Dalmaciji

Pijavica, grad i olujno nevrijeme

Redakcija

22.8.2014

Baš kao što su meteorolozi ESTOFEX centra za upozoravanje na ekstremne vremenske prilike u Europi predvidjeli, u večernjim satima nad morem sjeverne Dalmacije razvili su se novi olujni oblaci, te su se u kasno navečer premjestili prema obali šibenskog područja. To je dijelu otoka i obale donijelo jedno od najvećih nevremena u dosadašnjem toku ljeta.

Tačno u 23 sata olujno nevrijeme praćeno vrlo jakim grmljavinskim pljuskovima, tučom, olujnim udarima vjetra i pijavicom zahvatilo je Murter. Nevrijeme je zahvatilo naseljeni dio otoka točno u vrijeme održavanja pučke fešte na otvorenome, na mjesnoj rivi. U vrlo kratko vrijeme palo je preko 50 litara kiše po kvadratnom metru što je uzrokovalo velike bujice koje su nosile klupe i osobne stvari brojnih posjetitelja fešte koji se nisu snašli od brzine i intenziteta nevremena.

Pravu dramu na murterskoj rivi uzrokovao je dolazak pijavice s mora na kopno, tačno u vrijeme najjačeg nevremena. Usred pijavice našli su se članovi klape Sveti Florijan u svome kombiju u kojega su se sakrili za vrijeme nevremena, nakon što su prisilno morali prekinuti svoj nastup na rivi. Doznajemo da je bujica u more odnijela dio razglasa postavljenog na rivi.

Nevrijeme se potom premjestilo prema Pirovcu i dalje prema šibenskom zaleđu. U Pirovcu je do ponoći palo 30 mm kiše, što je također izazvalo bujice na ulicama. Nevrijeme se potom premjestilo sjeveroistočno od Šibenika. Grad je padao u Miljevcima, a jak grad oko ponoći zahvatio je područje Radonića. Zrna grada imala su promjer do 7 centimetara što znači da je grad napravio značajnu materijalnu štetu.

Do 1 sat iza ponoći nevrijeme se proširilo u Zamosorje i prema sinjskom području.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.