REGION

Otkud monstrumu pare: Tijanin ubica plaća advokata 150.000 eura?!

Nevjerovatno

(N. K.)

27.8.2014

Viktor Gostiljac, advokat koji zastupa Dragana Đurića, osumnjičenog za svirepo ubistvo Tijane Jurić (15) u Bajmoku, na odbrani svog klijenta, prema zvaničnoj advokatskoj tarifi, mogao bi da zaradi 12.000 eura. Međutim, kako Kurir saznaje od advokata koji se bave krivičnim pravom, cifra za odbranu najvećih zločinaca može da dostigne i nevjerovatnih 50.000, ali i 150.000 eura. Da li je novac podstakao poznatog advokata da prihvati da brani Đurića, Gostiljac nije htio da otkrije.

- Motiv može da bude utvrđivanje istine, profesionalni prestiž i novac - navodi Gostiljac, ali nije htio da kaže šta je od toga njegova satisfakcija.

Advokat Nebojša Milosavljević vjeruje da motiv Viktora Gostiljca da brani Đurića nije novac, već reklama.

- Vjerovatno ga je ponio slučaj. Smatram ga odvažnim advokatom, koji je stao da brani čovjeka protiv koga se digla cijela zemlja. To je profesionalni izazov jer se takav predmet pojavi jednom u 100 godina. Kod najtežih krivičnih djela presuda može da bude ili maksimalna ili oslobađajuća, a sve ostalo ima veze s korupcijom ili nekim atipičnim ponašanjem - kaže Milosavljević i dodaje da visina odbrane zavisi od slučaja.

- Ima advokata koji basnoslovno naplaćuju usluge. Pričaju da uzimaju po 50.000, ali i 150.000 eura. Ako se zna da pojedini imaju ogromna bogatstva, a zna se da su to stvorili od advokature, jasno vam je koliki su honorari.

Njegov kolega Aleksandar Milosavljević ističe da dobar advokat i te kako može da utiče na ishod presude i na smanjenje kazne. Zavisno od toga, i honorari mogu da se kreću na desetine hiljada eura.

- Prema zvaničnoj tarifi, odbrana najtežih zločinaca košta 61.500 dinara po ročištu, koja može biti uvećana za 50 posto. Ima onih koji su se hvalili da su za odbranu osumnjičenih za najteža krivična djela uzimali i po 50.000 eura. Motivi da advokat brani osumnjičenog mogu biti različiti, počev od uvjerenja da vidi prostor da svojim radom može da dovede do oslobađanja osumnjičenog, pa do toga da se promijeni kvalifikacija zločina i da mu se drastično smanji kazna u odnosu na onu koju javnost očekuje. To advokatu podiže ugled u profesiji - kaže on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.