REGION

Ljajić: Ukida se roming u regionu

Ministar trgovine Srbije najavljuje

Onasa

27.8.2014

U Budvi će krajem septembra predstavnici država regiona potpisati sporazum koji je prvi korak ka ukidanju rominga u ovom dijelu Evrope, najavio je srbijanski ministar trgovine, Rasim Ljajić.

O ovome je postignuta saglasnost vlada i regulatornih telekomunikacionih tijela Srbije, Crne Gore, Albanije, Turske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

"Sporazum će biti potpisan tokom Infofesta u Budvi. Kada budemo imali ovaj krovni sporazum, započećemo i razgovore sa lokalnim operaterima za koje vjerujemo da će naći ekonomski interes da ga primjenjuju", rekao je Ljajić za beogradski Blic.

Dodao je da je Srbija pokušala da se, kao kandidat za članstvo u EU, priključi direktivi koju je donio Brisel, a koja bi trebalo da donese znatno niže cijene rominga za države članice EU.

"Nažalost, evropski komesar za ova pitanja me je obavijestio da se zasad Direktiva odnosi isključivo na države članice", kaže Ljajić i dodaje da je Brisel najavio podršku regionalnom dogovoru o ukidanju rominga.

I dok EU obara troškove telefoniranja u inostranstvu, korisnici iz Srbije ovu uslugu plaćaju i pet puta više od stanovnika EU.

Od 1. jula građani EU za roming na teritoriji Unije plaćaju 55 odsto manje nego u prošloj, a do kraja naredne godine roming u EU biće ukinut.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.