REGION

Gradonačelnik hrvatskog grada pozvao na protjerivanje svih romskih porodica!

Svojevrsno opsadno stanje vladalo je u Jelisavcu

(F. Me.)

28.8.2014

Svojevrsno opsadno stanje vladalo je u noći s utorka na srijedu u Jelisavcu, mjestu nadomak hrvatskog grada Našica , gdje se u ulici Ivana Brnjika Slovaka ispred kuće broj 79 okupilo nekoliko stotina mještana s namjerom da iz nje i sela istjeraju višečlanu romsku porodicu Amić.

Njih je na kraju morala čuvati policija, kao što je i u srijedu prijepodne preko puta njihove kuće bio policajac, no na sreću potrebe za policijskom intervencijom nije bilo.

Bila je to zapravo kulminacija loših odnosa koji vladaju posljednjih 4-5 godina, otkako su se Amići doselili u mjesto, a konkretan povod bio je verbalni sukob između njih i njihovog susjeda Emila, prenosi "Jutarnji.hr".

Po riječima Emilove tete Mire Marenjak te njegove bake Elizabete Čis, Amići su nešto prije 19 sati lupali po prozoru njegove kuće i probudili mu jednogodišnju kćer.

- On je izašao na ulicu, gdje su ga njih trojica-četvorica čekali sa štihačama i palicama prijeteći mu da će ga prebiti. Unuk nije nasjeo na njihovu provokaciju, a u međuvremenu su se pojavili i drugi mještani, jer da nisu ovi bi ga premlatili - kazala je Emilova baka, dok on nije bio voljan za razgovor s novinarima.

Njegova pak teta Mira, koja živi u kući pokraj njihove, a ujedno je i prva susjeda Amićevih ispričala je za "Jutarnji" kako se u jednom trenutku njezin 13-godišnji sin Martin našao na metar od jednog od Amića koji u ruci držao palicu. Kaže da se uplašila za sina, pa je dotrčala i sklonila ga.

Amićevi pak imaju svoju verziju. Kažu da su išli iz trgovine, kada je njegov mlađi brat pozdravio susjeda.

- Tada je Emil otišao u dvorište i vratio se s gumenom palicom i pozvao me da se potučemo. Onda sam i ja uzeo palicu i zvao njega da dođe ispred naše kuće, ali nikakvog fizičkog sukoba na kraju nije bilo. U međuvremenu je pola sela došlo pred našu kuću, zvali su nas da izađemo tražeći sukob s nama i da se iselimo - kazao nam je Marko Amić.

Mještani Jelisavca, koje su većinom pripadnici slovačke nacionalne manjine, a osobito prvi susjedi Amićevih ističu kako s njima imaju već godinama različitih problema, pa je njihova druga susjeda Anka Dendis ispričala da joj iz dvorišta nestaju stvari, da su joj prije četiri godine prigodom rušenja zida slomili nogu, da joj razbijaju prozore...

Oni pak odgovaraju kako ostali mještani njima razbijaju prozore i gađaju im kuću. Iz nje se pak ne žele iseliti. Doselili su prije šest godina, a kuću je, kažu, kupio njihov pokojni otac. Nekada ih je u njoj živjelo 50, a danas 15 i to s majkama, jer je njihov otac imao dvije žene.

- Otkako je stari umro i otkako su nam trojica braće u zatvoru svaki dan imamo problema sa susjedima. Neka nas isplate, neka nam daju 40 hiljada eura i mi ćemo izaći van. Školujemo troje djece, koja u školi nemaju problema. Ne mogu nas istjerati iz naše kuće - rekao je Rade Amić.

Policija je na kraju podnijela tri prekršajne prijave protiv osoba u dob i od 18 do 21 godine.

Rješenje će biti u korist mještana

- Svjesni smo da ovako ne može i da je evidentno da nekoliko porodica terorizira sve mještane. Očekujemo da policija, sud i Centar za socijalnu skrb riješe ovu situaciju u korist mještana Jelisavca. Grad Našice u tome im je spreman pomoći - rekao je Krešimir Žagar, gradonačelnik Našica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.