REGION

Ne nazire se kraj krizi u Hrvatskoj: BDP opet pao

Prognoze lošije od očekivanih

Redakcija

29.8.2014

Državni zavod za statistiku Hrvatske objavio je prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju. Ona pokazuje da je tromjesečni bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju 2014. realno manji za 0,8 posto u odnosu na isto tromjesečje 2013.

Prema rashodnoj metodi najveći doprinos povećanju obima BDP-a u drugom tromjesečju ostvaren je većim izvozom roba, dok je najveći doprinos smanjenju obima prouzročen padom bruto investicija u fiksni kapital. 

Prema proizvodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju 2014. ostvaren je u djelatnosti prerađivačke industrije, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti građevinarstva, javlja HRT.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo palo za 0,6 posto na godišnjem nivou. Pritom su svi očekivali pad - u rasponu od 0,2 do 1 posto.

Iz Državnog zavoda za statistiku napominju da je u danas objavljenoj procjeni stopa izračunata primjenom nove metodologije ESA 2010, pa nije metodološki usporediva s dosad objavljenim stopama.

Uprkos tome, konačni podaci koji će biti objavljeni 10. septembra, mogli bi potvrditi realan pad gospodarstva na godišnjem nivou i jedanaesto tromjesečje za redom, navode analitičari RBA, koji ostaju pri dosadašnjoj procjeni da će u cijeloj ovoj godini hrvatsko gospodarstvo zabilježiti realan pad od 0,8 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.