REGION

Makedonska policija otkrila više od 100 emigranata iz Sirija i Iraka

U teretnom vozu

Autor:Fena

1.9.2014

 Makedonska policija otkrila je više od stotinu emigranata iz Sirije i Iraka koji su ilegalno ušli u zemlju, skriveni u teretnom vozu koji je prevozio ugalj iz Soluna. 

Emigranti su otkriveni kasno sinoć na željezničkom kolodvoru u Velesu, gradu u centralnom dijelu Makedonije, prenosi Tanjug. 

"Bilo je teško uspostaviti razgovor s većinom imigranata, nisu znali gdje se nalaze niti kuda idu", izjavio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Ivo Koteski i dodao da su oni zadržani u centru za ilegalne imigrante u blizini Skoplja. 

On je naveo da policija namjerava vratiti imigrante u Grčku. 

Koteski je rekao i da su pronađeni emigranti različite životne dobi. 

Policija je, kako je objasnio, uspjela sklopiti sliku o njihovom putovanju do Makedonije. 

Emigranti su uspeli preći na turski teritorij iz Sirije i Iraka, a odatle su prokrijumčareni u Grčku, a potom u Makedoniju. 

Plan je bio da nastave za Srbiju i dalje ka zapadnoj Europi. 

Emigranti su makedonskim vlastima prenijeli da su uspjeli neopaženi uči ušli u teretni vlak u grčkom gradu Idomeni. 

Policija je priopćila da su migranti platili oko 3.000 eura da budu prebačeni iz Turske u Grčku i još dodatnih 800 do 900 eura za nastavak puta do Srbije. 

Makedonija je veoma rijetko konačno odredište za ilegalne imigrante, ali se nalazi na glavnoj ruti trgovine ljudima ka zapadnoj Evropi. 

Ujedinjene narodi su procijenili da je tri miliona Sirijaca bilo primorano napustiti svoju zemlju uslijed trogodišnjeg građanskog rata i pronaći utočište u susjednim zemljama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.