REGION

Opozicioni lider kažnjen zbog klevete premijera Makedonije

Lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zorana Zaeva

Srna

3.9.2014

Skopski Krivični sud je zbog klevete nepravosnažno kaznio sa 50.000 eura lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zorana Zaeva po privatnoj tužbi makedonskog premijera Nikole Gruevskog.

 Gruevski je tužio Zaeva, lidera najveće opozicione stranke u Makedoniji, jer je tokom predizborne kampanje za prijevremene parlamentarne izbore objavio audio zapis i dokumente koji, navodno, dokazuju da je makedonski premijer 2004. godine posredovao u prodaji Makedonske banke i za to primio 1,5 miliona eura mita od kupca banke, Jovice Stefanovića iz Niša.

Makedonski premijer je prvobitno tražio 500.000 eura odštete, ali je u međuvremenu smanjio svoj tužbeni zahtjev na 50.000 eura.

Na suđenju se pojavio i kupac Makedonske banke Jovica Stefanović, poznatiji kao gazda Nini, koji je svjedočio u korist Gruevskog.

Odbrana Zaeva smatra da je kazna "astronomska i nesvojstvena za ovaj sud", da je donesena pod pritiskom i da sud nije saslušao ključnog svjedoka Dena Dončeva, bivšeg sekretara vladajuće stranke VMRO-DPMNE, za kojeg je tvrdila da je učestvovao u prodaji banke, a koji je Zaeva dao snimak i dokumente.

Odbrana je najavila žalbu na prvostepnu presudu.

Ovo je druga presuda koju Nikola Gruevski dobija protiv svojih političkih protivnika. Prvu je dobio u protiv lidera opozicione Nove socijaldmeokratske partije Tita Petkovskog koji je za klevetu kažnjen sa 10.000 eura.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.