REGION

Novi Pazar: Pristalice Zukorlića idu na Hadžet

Mjesto stradanja Bošnjaka Sandžaka

Redakcija

4.9.2014

Pristalice muftije Mumaera Zukorlića okupili su se u centru Novog Pazara i organizovano otišli na Hadžet, mjesto gdje su prije 70 godina strijeljani Bošnjaci.

U Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji smatraju da je stradalo 2.000 uglednih građana Pazara, samo zato što su bili Bošnjaci, bez ikakve sudske odluke, prenosi B92. Među njima je bio i Aćif efendija Hadžiahmetović.

Ubijene smatraju šehidima, borcima stradalim za vjeru.

“Šehidska krv je nešto najčasnije, najskuplje što je ostavljeno od naših predaka, djedova i pradjedova i kao zavjet, i kao emanet, i kako zalog i kao investicija za našu budućnost, naš opstanak. Svjedoci smo da se danas u svijetu na raznim anti-muslimanskim medijima pojam šehida i šehidske krvi pokušava tumačiti u nejasnom kontekstu, jer se predstavlja da je žrtva šehida i žrtvovanje svoga života davanje prednosti smrti nad životom. To je pogrešno razumijevanje ove islamske vrijednosti jer, zapravo, šehid ima status najčasnijeg Božjeg stvorenja na onome svijetu i u Dženetu (Raju) pored odabranih poslanika”, rekao je ranije muftija Zukorlić.

Na skupu se očekuju i pristalice predsjednika SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, s obzirom da je iz ove stranke upućen javni poziv.

"SDA Sandžaka tretira Hadžet kao sveto mjesto i simbol stradanja Bošnjaka Sandžaka. Radi se o ratnom zločinu koji je izvršen udruženim djelovanjem partizana i četnika u mirnodobskom vremenu u cilju progonstva i uništenja Bošnjaka. To je šehidsko groblje gdje svaki Bošnjak ima svoje pretke“, istakao je pozivajući članove i simpatizere portparol SDA Edin Gudžević.

Na pitanje zbog čega SDA Sandžaka nije i prethodnih godina pozivala Bošnjake na učešće u pohodu, Gudžević nije konkretno odgovorio.

"Svih ovih godina generacije Bošnjaka su bile svjesne da su na tom mjestu strijeljani ljudi samo zbog toga što su Bošnjaci. Nadam se da ćemo ovakvim obilježavanjem budućim naraštajima pokazati da je Hadžet mjesto kojem se moramo posvetiti", izjavio je Gudžević.

Portparol SDA Sandžaka nije odgovorio ni da li njihov poziv Bošnjacima da učestvuju u akciji koju organizuju institucije muftije Muamera Zukorlića znači približavanje stavova SDA Sandžaka i Zukorlića.

Prema podacima Bošnjačkog nacionalnog veća, na Hadžetu su 1944. godine partizani strijeljali oko 1.500 Bošnjaka, među kojima je i Aćif Hadžiahmetović, ratni gradonačelnik Novog Pazara.

Hadžiahmetović je među Bošnjacima u Sandžaku poznat kao organizator odbrane Novog Pazara od četnika u Drugom svjetskom ratu, a vlasti poslijeratne Jugoslavije proglasile su ga ratnim zločincem.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.