REGION

Četnike na povratku iz Ukrajine u Beogradu dočekali operativci BIA-e

Ispitivali ih pet sati

Redakcija

6.9.2014

Grupa dobrovoljaca Četničkog pokreta koja je ratovala na strani proruskih pobunjeničkih snaga u Ukrajini, vratila se u noći između četvrtka i petka u Srbiju, a na beogradskom aerodromu Nikola Tesla dočekali su ih operativci BIA-e, srbijanske sigurnosne agencije, javljaju mediji u Srbiji. Operativce BIA-e zanimali su detalji njihovog boravka u Novorusiji, kako nazivaju područje oko Donjecka i Luganska koje su se pobunile protiv Kijeva.

- Petorica naših članova sletjela su na aerodrom i odmah su ih saslušali pripadnici BIA-e. Razgovor je trajao oko pet sati, do gotovo 4 ujutru, a nakon toga su pušteni svojim kućama. Zanimali ih je da li smo tamo išli za pare, kako smo otputovali i ko je to organizovao. Neke od fotografija na mobilnim telefonima su nam obrisali. Pretpostavljam da neko hoće da nas poveže sa ruskim finansijerima, ali mi smo tamo otišli svojim sredstvima - rekli su za beogradske Vesti u Četničkom pokretu.

Vesti doznaju kako su tokom borbi u Ukrajini četničkim dobrovoljcima uništeni pasoši, pa su se obratili ambasadi Srbije da im se izdaju novi i tako je BIA saznala imena dobrovoljaca iz Srbije među proruskim pobunjenicima.

- Vođa pokreta Bratislav Braca Živković je još u Rusiji, jer mora prisustvovati sastancima četnika i kozaka o narednim koracima, jer smo dio Pravoslavnog bratstva - dodaju u Četničkom pokretu.

Vesti donose informaciju, iako ne otkrivaju izvor, kako su dvojica Albanaca i jedan Hrvat koji su se borili na strani ukrajinskih snaga, nestali. Njih su prije dvije sedmice zarobile snage Novorusije i njihova sudbina je za sada neizvjesna, a nepoznato je i gdje ih zarobljene drže i jesu li uopće još živi.

 
 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.