REGION

Josipović i zvanično u trci za drugi predsjednički mandat

Hrvatska

Redakcija

6.9.2014


Glavni odbor vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP) danas je jednoglasno potvrdio aktuelnog predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića kao kandidata te stranke za drugi predsjednički mandat.
 
Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Josip Leko rekao je novinarima da će se SDP angažovati u materijalnom i organizacionom smislu, ali da će predsjedništvo stranke odlučiti s kolikim će novčanim iznosom podržati Josipovića.
 
Glavni odbor je imenovao i koordinatore za izbore po svim izbornim jedinicama.
 
Prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja, koje je za Hrvatsku televiziju uradila agencija Promocija plus, Josipovića podržava 48,9 posto ispitanih, a kandidata opozocione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolindu Grabar - Kitarović 32,5 posto.
 
Datum predsjedničkih izbora još nije poznat, a treba da budu održani krajem ove ili najkasnije početkom iduće godine.
 
Predsjednik Hrvatske bira se na mandat od pet godina, a ograničen je na maksimalno dva mandatna razdoblja, odnosno ukupno deset godina.
 
Josipović je stupio na dužnost predsjednika Hrvatske u februaru 2010. nakon što je prethodno kao kandidat SDP-a pobijedio u drugom izbornom krugu nezavisnog kandidata i bivšeg stranačkog kolegu Milana Bandića.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.