REGION

Vučić: Beograd domaćin zajedničkog samita Srbije i Kine

Učestvuju lideri 16 država centralne i istočne Evrope

Onasa

10.9.2014


Predsjednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Beograd u decembru ugostiti premijera Kine i lidere 16 država centralne i istočne Evrope na samitu koji će zajednički organizovati Srbija i Kina.
        
- To će biti prvi dolazak u Srbiju kineskog premijera u Srbiju poslije 30 godina. Punih 40 godina nismo bili domaćin takvog skupa. Njegovo održavanje pokazuje da postajemo važan faktor i da smo vođenjem nezavisne i principijelne politike, uspjeli da dobijemo podršku Kine i drugih država - kazao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.
        
Komentarišući razgovore sa kineskim partnerima o izgradnji pruge Beograd - Budimpešta, Vučić je ocijenio da je riječ o projektu od ogromnog strateškog značaja za Srbiju.
        
- Izgradnja te pruge omogućiće dalji razvoj srpske infrastrukture. Postoji dugoročni projekat povezivanja te saobraćajnice sa lukom Pirej u Grčkoj, koji zahtijeva duže planiranje - rekao je premijer.         
        
Prema Vučićevim riječima, ključni problem je model finansiranja izradnje pruge.
        
- Premijer Li je pokazao razmijevanje visine javnog duga u Srbiji i vjerujem da ćemo pronaći najbolji model finansiranja za naših 180 kilometara pruge, pošto Mađari nemaju problem finansiranja svojih 180 kilometara - kazao je predsjednik vlade Srbije.
        
Vučić se sa premijerom Kine Li Kećangom, sastao u gradu Tjendjin, u kome se održava Svjetski ekonomoski forum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.