REGION

Janša iz zatvora pisao Junckeru: Bratušek je najgora predsjednica Vlade ikada

Bivši slovenski premijer uputio pismo predsjedniku Evropske komisije

Fena

10.9.2014

Bivši slovenski premijer Janez Janša uputio je, vezano uz najave o ulasku dosadašnje premijerke Alenke Bratušek u Europsku komisiju, pismo predsjedniku komisije Jeanu Claudeu Junckeru nazvavši Bratušek najgorim predsjednikom vlade koji je Slovenija ikad imala te ga pozvao da još jednom razmisli zaslužuje li ona mjesto u novoj Europskoj komisiji.

Janša u pismu što ga je u srijedu objavila njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) tvrdi da je Bratušek poznata po svojim "protueuropskim" izjavama, da je doživjela uvjerljiv poraz na nedavnim europskim i na parlamentarnim izborima te da je razočaran što je Juncker izabrao upravu nju kao službenu kandidatkinju za člana Komisije iz Slovenije iako i sam Juncker dolazi iz krugova Europske pučke stranke (EPP), kojemu pripada i Janšina stranka.

Prema javnom mišljenju u Sloveniji Bratušek je najgora predsjednica vlade Slovenije do sada, naveo je u pismu Janša, dodavši da je njegova stranka od Junckera očekivala potporu, a dobila "nož u leđa", makar je pobijedila na izborima za Europski parlament i imala svog kandidata za mjesto povjerenika u Europskoj komisiji.

Junker je danas u Bruxellesu objavio podjelu resora u svojoj komisiji prema kojoj je slovenskoj premijerki u odlasku i kandidatkinji za članstvo u novoj Europskoj komisiji Alenki Bratušek dodijelio mjesto potpredsjednice komisije zadužene za energetsku uniju.

Pismo Junkeru Janša je poslao iz zatvora, u kojem na temelju odluke prvostepenog suda izdržava kaznu zbog korupcije u slučaju finske Patrije i čeka konačnu presudu Vrhovnog suda o tom slučaju.

Uprkos boravku u zatvoru, Janša je izabrani zastupnik u slovenskom parlamentu, a u toku je razmatranje mogućnosti da mu se zbog činjenice da je osuđen oduzme zastupnički mandat.

Janša je aktivan u slovenskoj politici pa je tako samo dan prije upućenog pisma Junkeru optužio bivšeg slovenskog predsjednika Milana Kučana i njegove istomišljenike stavljajući ih u rang terorističke organizacije Islamska država i mreže Al Kaida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.