Zbog štrajka advokata odgođeno suđenje Miroslavu Miškoviću

Zloupotrebama oštetili cestarska preduzeća za više miliona eura

Fena
11.09.2014 10:41

Suđenje vlasniku "Delta Holdinga" Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku "Nibens grupe" Mili Đuraškoviću i još osmorici optuženih da su zloupotrebama oštetili cestarska preduzeća odgođeno je zbog štrajka advokata.

Odlukom sudskog vijeća suđenje će biti nastavljeno 8. oktobra, rečeno je na Specijalnom sudu u Beogradu na početku pretresa kada je konstatirano da advokati nisu došli zbog štrajka.

Svi optuženi brane se sa slobode. Miškovići stariji je položio jamstvo od 12 miliona eura u gotovini kao zamjenu za pritvor, a njegov sin Marko je založio nekretnine vrijedne 3,2 miliona eura za obranu sa slobode.

Proces su do sada iz sudnice pratili domaći kao i strani promatrači kojima je osiguran prijevod o trošku vlasnika "Delta holdinga", po odobrenju suda, a njihovo prisustvo očekuje se i u nastavku procesa.

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca oštetili cestarska preduzeća i proračun Srbije za više desetina miliona eura.

Miroslavu i Marku Miškoviću te Mili Đuraškoviću na teret se stavljaju kaznena djela zloupotrebe položaja odgovornog lica u suizvršiteljstvu i porezna utaja. Za oba djela zakonom je propisana kazna do 10 godina zatvora.

NA VRH