REGION

Srbijanski vojnici na obuci prema standardima NATO-a

Od 9. do 12. septembra u vojnoj bazi "Jug" kod Bujanovca

Srna

11.9.2014

 

Više od 260 pripadnika Vojske Srbije iz raznih rodova učestvuje u prvoj obuci po standardima NATO-a u okviru vojne vježbe "Štit četiri", koja se održava od 9. do 12. septembra u vojnoj bazi "Jug" kod Bujanovca.

Pukovnik Milan Radovanović je u bazi "Jug", tokom vježbe kojoj su prisustvovali i mediji i vojni atašei 25 zemalja, rekao da su to prvi pripadnici Vojske Srbije koji će dobiti sertifikat da su završili obuku prema standardu i proceduri NATO-a.

"Ove jedinice su pokazale borbenu spremnost da mogu učestvovati u mirovnim misijama UN, EU, ali i u okviru NATO snaga za brzi odgovor", rekao je Radovanović, a prenose beogradski mediji.

Pripadnici Vojske Srbije danas su pokazali vježbu razbijanja demonstracija sa simulacijom napada na međunarodne misije, a vježbu prate i ocjenjuju oficiri iz BiH, Švedske, Austrije, Jermenije, Crne Gore i Makedonije.

Vojna vežba "Štit četiri" je posljednja faza u četvorogodišnjem procesu pripreme za učešće u borbenim operacijama prema standardu NATO-a.

Pripadnici Vojske Srbije koje su uključeni u obuku prema standardu NATO-a, prethodno su učestvovali u mirovnim misijama pod okriljem UN u Libanu i na Kipru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.