REGION

Jadran pogodile poplave "biblijskih razmjera": U Splitu šahtovi iskaču pod naletom bujice!

Kišno nevrijeme praćeno grmljavinom zahvatilo i šire šibensko područje

(F. Me.)

11.9.2014

Kišno nevrijeme praćeno grmljavinom koje je u četvrtak zahvatilo šire šibensko područje najveće je posljedice ostavilo u Tribunju i Vodicama. Doslovce, bili su pod vodom.

Počelo je oko šest i trajalo do devet sati. U Vodicama je palo oko stotinu litara kiše po četvornom metru, a u Tribunju čak 170, što ne pamte ni najstariji mještani. Poplavljeni su brojni stambeni i poslovni prostori, a šahtovi nisu izdražli pod pritiskom goleme količine vode, piše Slobodna Dalmacija.

U Vodicama je najgore bilo na područjima oko autobusne stanice, pošte, gradske tržnice i Dulcina. Poplavljen je Dječji vrtić "Tamaris", pa su djeca uz pomoć vatrogasaca evakuirana u drugu zgradu vrtića "Okit", put Plave plaže.

- Užasno je bilo. Vodice ovako nešto ne pamte, a kolike će materijalne štete biti, to ćemo tek doznati jer je puno poplavljenih objekata. Djeca iz vrtića su zbrinuta, a prekinuta je i nastava u jutarnjoj smjeni. Krizni stožer je na okupu i sve držimo pod kontrolom. U ime Vodičana moram zahvaliti vatrogascima, od Pirovca do Rogoznice, koji su nam priskočili u pomoć kako posljedice ne bi bile još veće - kratko je rekla vodička gradonačelnica Branka Juričev Martinčev.

Bujica je sa sobom donijela i goleme količine zemlje iz okolnih vrtova. Zbog bujice i mjestimičnih odrona, na zahtjev vatrogasaca bila je zatvorena i glavna saobraćajnica, pa se u Tribunj nije moglo ući.

- Otkad znam za sebe, a četrdeset i pet mi je godina, u Tribunju nije palo ovoliko kiše u pola godine kao jutros za tri sata. Moj susjed ima osamdeset godina i ne sjeća se ovakvog potopa. Ovo je poplava biblijskih razmjera, užas. Vode je metar do metar i pol po ulicama, auti su potopljeni, ceste i parking ne vidiš od vode, rekao je Tribunjac Damir Jakelić.

Oko podne vrijeme se počelo smirivati, prestala je grmljavina, a jutarnji val crnih kišnih oblaka koji je napuštao šibensko područje zamijenilo je sunce, piše Slobodna Dalmacija.

Obilne kiše i u Splitu

Drugu večer zaredom Split i okolicu u 18,30 sati pogodilo je jako nevrijeme praćeno obilnom kišom, koja je u vrlo kratko vrijeme ne samo potopila gradske ulice, već i podrume, prizemne stanove, kuće, sportske dvorane, pa čak i banku, a dio cesta u istočnom dijelu grada su bile zatvorene za saobraćaj, doznaje se od dežurnih službi.

U splitskom centru 112 kažu kako su u samo dva sata imali preko 300 dojava građana o posljedicama nevremena, a većinom se radilo o poplavama gotovo svih prizemnih objekata. Slična situacija je bila i u okolnim gradovima i mjestima nedaleko Splita.

Pod naletom velike količine kišnice nisu izdržali ni gradski šahtovi koji su iskakali iz svog ležišta i dodatno potapali već namočene gradske ulice stvarajući gužvu u saobraćaju.

Najduža splitska ulica Vukovarska najteže je prošla pod naletom vode, pa je njen dio u istočnom dijelu grada nedaleko City centra u jednom momentu bio toliko potopljen da automobili nisu mogli prolaziti.

Na terenu su sve raspoložive ekipe koje pomažu u ispumpavanju vode. Splitski vatrogasci su do 20 sati već odradili 20 intervencija. Ispumpavali su vodu po gradskim ulicama, iz kuća, prizemnih stanova, sportskih dvorana, pa čak i iz jedne banke u koju je poprilično prodrla voda.

Štete od poplave će biti velike, tako barem misle vatrogasci koji zbog obima intervencija još nisu počeli detaljno zbrajati sve svoje intervencije. A kiša je na splitskom području tek započela jer lokalni meteorolozi za sutra najavljuju još obilnije oborine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.